ERDON Helyi hírek

2007.11.07. 15:02

Fogyatékkal élők: konferencia és ügyintézés

<p>Nagyvárad - A Mozgáskorlátozottak Világnapja alkalmából, pénteken konferenciát szervez a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Integráció két keréken címmel. Szerdán a főbb tudnivalókról tájékoztattak.</p>

A sajtótájékoztató a november 9-i konferencia helyszínén, a Mozgáskorlátozottak Bihar megyei Egyesületénél zajlott, a Simion Barnutiu u. 32. sz. alatt. Elsőként Biró Rozália alpolgármester szólalt fel. Kihangsúlyozta: az önkormányzatnál egyelőre a lehetőségeket elemzik, kezdenek cselekedni is a fogyatékosokért - de tény, hogy ez gyorsabban is történhetne. A helyi közigazgatás szerepe az, hogy támogassa a fogyatékosokat segítő alapíványokat, civil szervezeteket, fontos a jó példák, tapasztalatok felismerése - s ilyen értelemben a november 9-i konferencia is egy fontos lépés a fogytékkal élők integrálásában.

Ügyintézés

Péntek délelőtt felszólal többek között a Széchényi Lajos, a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar megyei Egyesületnek elnöke, s a fogyatékos személyeket érintő magyarországi jogszabályokról a szintén hajdú-bihari Nagy Sándor jogász tart majd előadást. 11.30-kor „ügyintézésre” indulnak a mozgáskorlátozottak Biró Rozália alpolgármester kíséretében -  megpróbálják kifizetni a lakásadót a polgármesteri hivatalnál, valamint egy vonatjegyet vásárolnak a központi vasúti jegyirodánál. Tapasztalataikat arról, hogy tolókocsival hogyan tudták elvégezni ezeket az egészséges emberek számára hétköznapi feladatokat, egy órával később beszélik meg, az egyesület székhelyén. Ugyancsak aznap délután 18 órától a Szakszervzetek Művelődési Házában lép fel a budapesti Roll Dance együttes, melynek előadása arra hivatott felhívni a figyelmet: mindannyian különbözünk, de közben egyformák is vagyunk. Nicolae Rusu, az egyesület elnöke elmondta: nagy haladás tapasztalható az önkormányzat hozzáállásában, míg régebben csak tanácsokat osztogatott, most már kézzelfoghatóan segít, ahol lehet.

Megváltoztatni  a mentalitást

Octavian Lupitzu, a SUPHAR ernyőszervezet elnöke azt hangsúlyozta ki: nem helyes ölbetett kézzel várni a segítséget, a fogyatékosoknak is igyekezniük kell segíteni sajátmagukon. Boros Sarolta egyesületi tag a fogyatékosoknak fenntartott parkolók elfoglalására hívta fel a figyelmet - erre válaszolva az alpolgármester elmondta: csek fenntartott erőfeszítések árán lehet megváltoztatni a fogyatékosokkal szembeni hozzáállást, nem elég csak évente egyszer fellépni az érdekükben. Mint ismertette, dr. Földes Béla városi tanácsos kezdeményezésére hamarosan olyan szerkezetek megvásárlásáról dönt a tanács, melyek lehetővé teszik a lépcsőn való közlekedést tolókocsival. Ez szolgáltatásként működne, s egy zöld számon lenne elérhető az érintettek számára.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!