ERDON Helyi hírek

2007.10.11. 17:53

Új véradó készülék

<p>Nagyvárad - Romániában elsőként a nagyváradi Vérközpontba érkezett olyan speciális gép, amely képes különválasztani a vér három szegmensét, akár már a véradás stádiumában.</p>

A szerkezet 70.000 euroba került, és egy görög orvoscsoport társaságában érkezett, akik megtanították váradi kollégáikat annak használatára. Az utolsó generációs műszer nagyban megkönnyíti a vérközpont munkatársainak munkáját. Eddig csak a vérvételt követően, laboratóriumi körülmények között tudták egymástól elkülöníteni a vérplazmát, a trombocitokat és az eritrocitokat.

Minden vérdonorok korától, súlyától és vércsoportjától függően a véradási procedúra legtöbb 45 percig tart, és a speciális gép segítségével, koncentrált állapotban azonnal hozzá lehet jutni a vér egy, kettő, vagy mindhárom alkotórészéhez. Az első személy, aki a szerkezet segítségével adott vért, amga a Vérközpont igazgatója, Ligia Burta volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!