ERDON Helyi hírek

2007.10.18. 15:57

A konkurenciavédelemről az EU-ban

<p>Tegnap szemináriumot tartottak a Kereskedelmi és Iparkamaránál a Gazdasági Versenytanács jelenlegi kompetenciájáról és az EU csatlakozás utáni versenyszabályokról.</p>

A hajdani Gazdasági Versenyhivatal Románia EU csatlakozásával Gazdasági Versenytanáccsá alakult, kompetenciáját az EU-s szabályozásnak megfelelően átértékelték és megosztották a Közpénzek Felügyelősége és a helyi kirendeltségek között. A csütörtöki szemináriumon a Közpénzek Bihar Megyei Felügyelőségnek keretében gazdasági versenyügyekkel foglalkozó hivatala részéről Salajan Valentin szakfelügyelő, a Gazdasági Versenytanács Bihar megyei kirendeltsége részéről pedig Bara Aurel  vett részt. A cégek, intézmények részéről nem tapasztaltunk túl nagy érdeklődést, alig voltak vagy 10-15-en.

 

Salajan Valentin ismertette az illojális konkurencia meggátolására vonatkozó törvénykezést, melynek célja az olyan praktikák meggátolását, melyek kizárják, vagy gyengítik az egészséges, a vásárlók érdekét szolgáló piaci versenyt. Ma már törvényadta lehetőség az illojális konkurenciához vezető bizonyos manipulációk meggátolása, mint a konkurens cég titkos információjával rendelkező alkalmazottjának átcsábítása. Ehhez viszont a munkaszerződésben kell rögzíteni, hogy az illető alkalmazott két évig nem szerződhet át más hasonló profilú céghez, és az utóbbi hat hónap átlagfizetésének 50 százaléka jár neki erre az időre. Tavaly a Közpénzek Bihar Megyei Felügyelőségén gazdasági versennyel foglalkozó hivatal egy esetben indított eljárást saját kezdeményezésre. Kaptak még vagy 4-5 megalapozatlannak bizonyuló panaszt. Van viszont évek óta húzódó ügyük mondta Salajan.

 

Manapság inkább az állami és más jellegű támogatások elosztásával, felhasználásával foglalkoznak. Ez EU követelmény. Maga a gazdasági versenytanács is inkább az Európatanács és a hazai, támogatásokat osztogató Hivatalok, Intézmények, valamint a támogatásokat felhasználó cégek közötti összekötőként működik. Azért oda figyelnek a megbundázott versenytárgyalásokra, cégbojkottokra és egyebekre is, hangzott el a szemináriumon.

 

Albert Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!