ERDON Eletmód

2008.03.03. 16:01

Húsvéti receptverseny: Tordai bárányleves

<p>Az alábbi levest még nagymamámtól tanultam, aki több, mint 50 éve meghalt. Én is 70 évnél jóval túl vagyok, de ezt a levest azóta is elkészítem minden húsvét alkalmával. Neve: Tordai bárányleves.</p>

Hozzávalók: bárány vagy gidafej, 1/4 máj, 1/2 tüdő, vesék és szív, leveszöldség, 10 dkg rizs, ¼ l tej, 2 főtt tojás, kis fej hagyma és só.

Elkészítés módja: A fejet jól megtisztítjuk, megmossuk. A tüdőt, májat, vesét és szívet kockára vágjuk, 3-5 l vízbe tesszük főni (a víz mennyiségét tetszés szerint növelhetjük vagy csökkenthetjük a család tagjainak számától függően). Ahogy főni kezd a leves, 3 közepes sárgarépát, 1-2 darab petrezselyemgyökeret, 1 darab paszternákot, ½ zellert és kis hagymát vágunk össze és beletesszük a levesbe. Amikor a fej és zöldség félig megfőtt, 10 dkg. Mosott rizset teszünk bele. Mikor ez is megfőtt, a leves készen van. Öntünk bele ¼ l tejet és két főtt tojást apróra vágunk. Ezt is a levesbe tesszük. Ízlés szerint kevés borsót is tehetünk bele. A főtt fejet a levesből kivesszük, a húst lefejtjük róla és a levesbe visszatesszük. Az agyat pirított kenyérre tesszük, borsózzuk, sózzuk. Ezt előételként is felszolgálhatjuk. A főtt fejből a nyelvet megtisztítjuk és azt is apróra vágjuk és a levesbe tesszük.

Az elkészítés ideje kb. 1, ½ óra. A leves eredetének helye Aranyos-Torda. Az igen finom leveshez jó étvágyat kívánok!

Beküldte: Ördög Julianna ny. tanítónő, Örvénd

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!