ERDON Eletmód

2008.01.29. 10:33

Az ülő életmód genetikailag öregít

<p>Az aktív életmód fiatalít. Aki rendszeresen mozog, az nemcsak jobban néz ki, hanem a szervezete genetikailag is fiatalabb - állapították meg brit tudósok.</p>

Megvizsgálva 2400 kaukázusi ikerpárt, az orvosok azt találták, hogy akik rendszeresen mozogtak, azok bizonyos biológiai mutatóik alapján akár 10 évvel is fiatalabbak voltak, mint ülő életmódot folytató ikertestvérük.

"Akik ülő életmódot folytatnak, azoknál nő a hajlam az öregedéssel járó betegségekre, és korábban meghalnak. A mozgáshiányos életmód nemcsak azért csökkenti a várható élettartamot, mert hajlamosít az öregedéssel járó betegségekre (cukorbajra, keringési és szívbetegségekre), hanem azért is, mert befolyásolja magát az öregedési folyamatot" - állapította meg a kutatás vezetője, Lynn Cherkas, a londoni King s College kutatója.

Az alanyokkal kérdőívet töltettek ki sportolási szokásaikról, életmódjukról, társadalmi státusukról, és vért vettek tőlük. Megvizsgálták a fehér vérsejtekben található kromoszómák végeit, az úgynevezett telomereket.

A telomerek az egyenes kromoszómák végén található géndarabkák, amelyek szabályozzák a sejtosztódást. A telomerek minden sejtosztódáskor egy kicsivel rövidülnek, átlagosan évente 21 szerkezeti egységgel.

A vizsgált személyek közül a legsportosabbak hetente 199 percet mozogtak, a leglustábbak hetente 16 percet.

A tudósok azt találták, hogy a telomerek 200 egységgel (nukleotiddal) voltak rövidebbek azoknál, akik alig mozogtak szabad idejükben. "Ez azt jelenti, hogy a legsportosabb vizsgált személyeknél a telomerek olyan hosszúak voltak, mint a 10 évvel fiatalabb passzív életmódúaknál" - írják a brit kutatók.

Hozzáteszik, hogy a fizikai aktivítás a pszichológiai stresszt is csökkenti, ami szintén befolyásolja a telomerek hosszát.

A brit tudósok felhívják a figyelmet, hogy a szakemberek szerint hetente legalább ötször 30 perc mérsékelten intenzív mozgás már kimutathatóan jótékony hatással van az egészségre.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association s Archives of Internal Medicine című amerikai belgyógyászati folyóiratban jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!