ERDON Bulvár

2008.08.13. 15:29

A Balkezesek Világnapja

<p>Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta augusztus 13. a Balkezesek Világnapja. A világon a balkezesek aránya körülbelül 10-20 százalék lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk.</p>

Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta (ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatával állapították meg), a bronzkorszak eszközei viszont már túlnyomórészt jobbkezesek voltak. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

Öröklött vagy szerzett. A balkezességhez vezető állapot lehet öröklött vagy szerzett. A gyermek azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik. Sokáig erőszakosan próbálták a balkezes gyerekeket átszoktatni a "szép kezükre", s mai is vannak országok, térségek, ahol a bal kezet tisztátalannak tartják és csak intim testrészek mosdatására használják. Ott az idegenre is furcsán néznek, ha bal kézzel nyúl az ételért.
Szerencsére a világ nagy részén ez már a múlté, de a balkezesek társadalma most is egy olyan kisebbség, amely sok hátránnyal kénytelen szembenézni. Ma már készülnek használati tárgyak - ollók, konzervnyitók, mérőszalagok, órák stb. - kifejezetten a balkezeseknek, s vannak csak ilyen termékeket árusító szaküzletek is. A balkezesek kreativitása általában kiemelkedő, és sokan mutatnak kiváló hajlamot a zenéhez (van balkezes zongora is) vagy más művészetekhez.
A nevezetes balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit (utóbbiak kétkezesek voltak), Holbeint, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Goethét, Nietzschét, Einsteint, Albert Schweitzert, Jimi Hendrixet, Petőfi Sándort, Papp Lászlót, Puskás Ferencet, a ma élők közül Paul McCartneyt, Stinget, Bob Dylant, Tom Cruise-t, Bruce Willist, Brad Pittet, Demi Moore-t - a sort folytathatnánk. Az Egyesült Államokban, ahol Bill Clintonnal bezárólag szinte mindegyik elnök balkezes volt, immár biztos, hogy a következő elnök is balkezes lesz, ugyanis mindkét jelölt az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!