Encs hírei

2019.04.11. 13:43

Őt a kihívások érdekelték

Encs-Fügöd - A gyerekek mosolyában is meglátja a szépet a kitüntetett pedagógus.

Encs-Fügöd - A gyerekek mosolyában is meglátja a szépet a kitüntetett pedagógus.

Huszonhárom éve dolgozik a fügödi iskolában és 6 éve a tagintézmény vezetője Kelemenné Simon Mária, aki nemrég az „Encs Város Közoktatásáért” elismerést vehette át Szeles András polgármestertől. Fügöd Encs egyik városrésze, és közismert, hogy itt leginkább hátrányos helyzetű családok élnek.

– Amikor 1996-ban állást kerestem, nehéz dolgom volt, hiszen akkor még sok pedagógus volt a pályán. Itt, Fügödön azonban akadt egy hely. Azt gondoltam, eljövök ide, aztán majd átmegyek másik iskolába. De itt ragadtam. Hogy miért? Talán azért, mert mindig is érdekeltek a kihívások. Sok probléma volt a gyerekek magatartásával, tanulmányi eredményével. De empatikus ember vagyok, így megértettem, hogy a mélyszegénységben élő családok gyermekeinek speciális módszerek szükségesek. Akkor a városrész családjai rendkívül nagy szegénységben éltek, mára ez a helyzet javult – fogalmaz Mária.

Többre képesek

Megtudjuk, az első 4-5 évben napközis tanító volt, majd osztályt kapott, mert a tagiskola 8 osztályosra bővült. Munkájához igyekezett a szakmai alapokat is megszerezni. 2009-ben a tanulásban akadályozottak pedagógiája alapszakot végezte el, majd a közoktatási vezető és a pedagógus szakvizsgát szerezte meg.

– Iskolánkban, mely az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola és AMI tagintézménye, kilenc pedagógus dolgozik, akik folyamatosan járnak továbbképzésre a hatékonyabb munka érdekében. Matematika, fizika és kémia szakos tanárt sajnos nehéz találni, még a nagy iskolákban is hiány van belőlük. Akik azonban itt vannak, hűségesek, többen közülük már 10 éve itt dolgoznak. Nagyon jó a pedagógusközösségünk. Ezt fontosnak tartom, hiszen egy jó tantestület nemcsak a gyerekekért dolgozik, hanem egymásért is. A hivatástudat tartja itt őket. Felelősséget éreznek a diákok iránt, akik között enyhén értelmi fogyatékosok is vannak, és olyanok is, akik nevelőszülőknél nevelkednek. Nyolcadik osztály után minden tanulónk továbbtanul. Az encsi vagy a szikszói szakközépiskolába veszik fel őket, csak azt sajnálom, hogy többen nem szerzik meg a szakmát, idejekorán otthagyják az iskolát. Próbáljuk őket motiválni. Azt kell bennük erősíteni, hogy többre képesek, és érdemes tanulni, hogy jobban éljenek, ne mélyszegénységben kelljen felnevelniük a saját gyermekeiket – sorolja a tagintézmény-vezető, hozzátéve –, a gyerekekkel való foglalkozás rengeteget ad számomra emberileg és lelkileg is.

– A nehéz helyzetben is fel kell tudni ismerni a szépet, a pozitívumokat. A gyerekek mosolyában, abban, ahogy szaladnak elém – fogalmaz Mária.

ÉMHE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!