Encs hírei

2019.02.24. 18:17

A „hírek” főszerkesztője

Encs - Radeczki Éva könyvtáros, főszerkesztő és újságíró is, de tanítani is szeretett.

Encs - Radeczki Éva könyvtáros, főszerkesztő és újságíró is, de tanítani is szeretett.

A városi díjjal jutalmazott Encsi Hírek jelenlegi főszerkesztője Radeczki Éva, aki egyben Encs könyvtárának a vezetője. Mint mesélte, többféle szerepben is kipróbálta magát élete során, de visszavágyott a kultúrához, a könyvekhez. 1981-ben szerzett tanári diplomát Nyíregyházán orosz-népművelés szakon. Azután rögön az encsi Művelődési Központba került népművelőnek. Helyi kötődése van a térséghez, hiszen Baktakéken nőtt fel.

Visszahúzta a szíve

– Azonban a pedagóguspályán is ki akartam magam próbálni. Állást kaptam Encsen, az akkori Kazinczy Általános Iskolában. Időközben az orosztanárok átképezték magukat angoltanárrá, így én is, úgyhogy angolt tanítottam. De emellett könyvtárosi feladatokat is elláttam az iskolában. Szerettem ezt az időszakot, jó volt tanítani, de hiányzott a kultúra, a közművelődés. Visszahúzott a szívem a Művelődési Központba. A könyvtárba kerültem, a második évtől én lettem a vezetője. Kedvelem ezt a munkát nagyon, mert szeretek olvasni, szeretem a könyveket, és hát sokkal csendesebb, mint az iskola – fogalmaz Éva.

Elmeséli, csütörtökön a legforgalmasabb a könyvtár, hiszen az piaci nap, és a közeli településekről ilyenkor jönnek a legtöbben Encsre. De nemcsak bevásárolnak, hanem betérnek a könyvtárba is. Visszahozzák az elolvasott könyveket, és kölcsönöznek újakat. De a szombat is erős nap, akkor jobban ráérnek az emberek, mint hétköznap.

– Olvasóink nagyon kedvelik a romantikus regényeket, nagy sikere van a Regényes történelem sorozatnak. A diákok keresik a kötelező olvasmányokat, a krimiket, de szeretik Leiner Laura regényeit is. Közel 40 ezer kötettel rendelkeznek, úgyhogy van választék bőven – sorolja a könyvtár vezetője.

Hozzáteszi: 21 környező kistelepülésre az úgynevezett bibliobusz viszi a könyveket az olvasóknak, ez is népszerű az emberek körében.

Mély víz volt

– Amikor az Encsi Hírek főszerkesztője lettem, tulajdonképpen bedobtak a mély vízbe. Szerencsére a kollégák sokat segítettek és segítenek még ma is – jegyzi meg.

Éva nemcsak a lap főszerkesztője, de újságírója is, hiszen tudósít a város eseményeiről, fejlesztéseiről és ünnepségeiről. Munkáját fontos és izgalmas feladatnak tartja. Ő írta azokat a portrékat is, melyek a város közéleti szereplőit, képviselőit, orvosait, vállalkozóit, kitüntetett embereit mutatta be. A sorozat az idén folytatódik.

HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!