Encs hírei

2018.11.18. 14:44

Ismerik a laska titkát Abaújdevecseren

Abaújdevecser - Az Abaújdevecseri Nyugdíjas Klub főző­tudománya régiószerte híres.

Abaújdevecser - Az Abaújdevecseri Nyugdíjas Klub főző­tudománya régiószerte híres.

Miskolc környékén több idősklub is működik, Encs városban szám szerint három. A devecseri társaság minden hónap második keddjén tartja az alkalmait a kastélyban. Rendszeresen részt vesznek az encsi Bogrács-Csatán, mert a sütés-főzés az egyik fő profiljuk.

– Teljesen önszerveződő közösségként, hatvan fővel indult 1976-ban a nyugdíjasklubunk. Az önkormányzat biztosítja számunkra a helyiséget és némi anyagi támogatást az utazásainkra, de emellett pályázni is szoktunk. Sajnos sokan lemorzsolódtak és meghaltak már, ezért jelenleg húsz fővel működünk, és havi rendszerességgel jövünk össze, de akkor 3-4 órás foglalkozásokat tartunk – osztotta meg velünk Molnárné Juhász Éva korábbi klubvezető.

Össznyugdíjas találkozók

– Gyakran járunk kirándulni, fürdő- és színházlátogatásokra, megünnepeljük a születés- és névnapokat, az anyák napját, az idősek világnapját és a karácsonyt. Ezeken az alkalmakon szívesen főzünk, és megvendégeljük a segítőinket, meghívott előadóinkat. Rendszeresen ellátogatnak hozzánk a Vöröskereszt és más társklubok vezetői, de a helyi óvodával és az egyházakkal is jó kapcsolatot ápolunk. Tartottunk már közös anyák napi rendezvényt a fügödi és az encsi Évgyűrűk Nyugdíjas Klubbal, akik a másik két településrészen tevékenykednek, és szerény kézműves ajándékkal, tűpárnával leptük meg őket – mesélte Éva.

A város színfoltjai

– Büszkék vagyunk rá, hogy minden évben bekapcsolódunk időnként az Abaújdevecseri Polgárőr Egyesülettel közösen az encsi főzőversenybe, a Bogrács-Csatába, illetve az Encsi-Abaúji Pálinkamustrába, ahol már szép eredményeket értünk el. Nyáron hetedik alkalommal tartották meg a gasztronómiai versenyt és hagyományápoló mulatságot a civil szerveződések, egyesületek, baráti társaságok részére. A régi ételeket, italokat népszerűsítő összejövetel remek színfoltja Encsnek. Településrészünkön jellemző, hogy a fiatalabb korosztály szívesen les el konyhai fortélyokat az idősebbektől, különösen süteménykészítés terén. Közös főzéseinkkor arra törekszünk, hogy ősi paraszti ételeket készítsünk, helyi specialitásaink egyike a devecseri soros laska. A pálinkamustrára pedig házi készítésű italokkal nevezhetünk – magyarázta az egykori vezető.

Barátaik segítségével

Az Abaújdevecseri Nyugdíjas Klub környezetében negyven-ötven fő segítő tevékenykedik.

– Járnak hozzánk ötven év körüliek és 65, illetve 80 év közöttiek is. Sajnos csak három férfitagunk van, a többiek nők. Állandó külső alkalmaink között említhetőek a gyermekprogramjaink. Az aratás után évről évre nagy ünnepséget szervezünk, ahol a helyi vállalkozók közreműködésével lovasfogattal kocsiztatjuk a csöppségeket. A klubtagok ismeretségi körén keresztül 40-50 fő segítő kapcsolódik lazábban hozzánk, akik még aktív dolgozók, de szívesen segédkeznek egy-egy nagyobb kezdeményezésünk lebonyolításában. Nekik sokat köszönhetünk, mert többen már betegesek vagyunk és nehezen mozgunk, ezért nélkülük nem tudnánk megvalósítani az egész települést érintő programjainkat. Hat évig vezettem a klubot, de hasonló okokból két éve át kellett adnom ezt a feladatot – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!