Pénzt és sikert hoznak

2024.12.30. 20:01

Tiltólistás és kötelező finomságok szilveszterre – együk vagy kerüljük őket?

Ha nem szeretné kockára tenni szerencséjét, bizonyos ételeket ne fogyasszon szilveszterkor. Azt is megmutatjuk, hogy milyen étkek hozzák meg a szerencséjét.

Fotó: Getty Images

Sokféle hagyományt követünk azzal kapcsolatban, hogy milyen ételeket szabad és milyeneket nem szabad fogyasztanunk szilveszterkor. Már ha szerencsések és vagyonosok akarunk lenni a következő évben. Nézzünk hét „tiltólistás” és hét „kötelező” finomságot, de előre szólunk: az étkek között lesz átfedés!

étkek
Szerencsehozó étkek bőven akadnak, ne rontsuk el a jövő évet.
Fotó: Shutterstock


Étkek, amik tilosak:

  1. A csirke, mint azt sokan tudják, elkaparja a szerencsénket, sőt vannak akik úgy tartják, hogy ha ilyen ételt fogyasztunk az év utolsó napján, kapirgálnunk kell az újévben a napi betevőért. Arra is érdemes odafigyelni, ha babonás, hogy virsliből se vegyen baromfit.
  2. A szárnyasok úgy összességében kerülendők, mert elrepülnek a szerencsénkkel, de a pulykát ne emiatt kerüljük elsősorban, hanem azért, mert haragot gerjeszt.
  3. Halat azért nem ehetünk ilyenkor, mert elúszik a szerencsénkkel, vagy ha meg is fogjuk, kicsusszan a kezünkből, ahogy a szerencsénk fog az újévben. Furcsa módon néhány országban kifejezetten szerencsés a hal fogyasztása, mert az állat pikkelyei a pénzérméket jelképezik, amiből minél több van, annál jobb ugyebár.
  4. A vadat is kerüljük, mert bármilyen formában fogyasztjuk, biztosak lehetünk benne, hogy elszalad a szerencsénkkel.
  5. Ha nem akarunk visszafelé haladni a karrierünkben és eddig elért eredményeinkben, a rákot is kerüljük, mivel az állat hátrafelé közlekedik.
  6. Kevesebben ismerik azt a hiedelmet, mi szerint ne fogyasszunk fehér ételeket az év utolsó napján. Nem csoda. Ez a hit ugyanis Kínából származik, ahol a fehér a halált szimbolizálja és baljós színnek minősül, így például nem eszik a fehér sajtokat, a tofut vagy épp a tojásfehérjét.


Étkek, amiket ki ne hagyjon!

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, ki és mivel várja az új esztendőt!

  1. A disznóhús, különösen a csülök, a bőség és a jólét szimbóluma. A régi babonák szerint a disznó előre tapos, így hozva bőséget az új évre. 

Készítése során a csülköt fűszerezik, majd lassú tűzön sütik vagy főzik, amelynek eredményeként ízletes, szaftos étel készül. A csülköt sokan savanyú káposztával tálalják, hiszen e két étel együttesen frissességet és gazdagságot jelképez, ugyanakkor fantasztikus ízélményt nyújt.

  1.  Malacsülttel is sokan ünnepelnek szilveszterkor. Először is köztudott, hogy ez az állat az orrával előre túr, így a jövőbe mutat, sőt kifordítja a szerencsét a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége az ok, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac.
  2. A káposzta pénzt ígér a közeljövőben, legalábbis az amerikaiak így gondolják, mert szerintük erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Emiatt bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.
  3. Japánban a Soba tésztában látják annak biztosítékát, hogy valaki sokáig él. Aki a leghosszabb szálat szakadás nélkül, egyben tudja betermelni, az hosszú életre számíthat.
  4. A halról már szó esett a tiltólistánkon, de ha nem a magyar hagyományt vesszük alapul, azért abban a mondásban is van valami ráció, hogy „annyi pénzed legyen ahány pikkelye van a halnak”! A svédek, olaszok, dánok vagy a lengyelek legalábbis így gondolják.
  5. Ha nem tetszik a pikkelyes asszociáció, azért van mihez nyúlni itthon is, ha sok pénzre vágyunk. Biztosíték lehet erre a sok kerekded formájú zöldség, mint a bab a borsó, vagy az egyik legközismertebb szimbóluma a gazdagságnak, a lencse. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves tipikus újévi ebéd.
  6. 12 szőlőszem vagy akár a szárított formája, a mazsola is sok nemzetnél fontos hagyomány. Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is ezzel várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz. A gyümölcsök frontját a szőlő mellett a citrusfélék is erősítik. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.
  7. Nálunk farsangkor van nagy keletje, de világszerte fontos elemei a szilveszteri menünek, a fánkok. Nem hiányozhat a kötelező fogások közül például Svájcban, vagy Hollandiába

Plusz egy választásunk a közkedvelt és elmaradhatatlan virsli, aminek külön írást érdemel.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!