VIII. Monoki Babfesztivál

2022.07.09. 17:30

Fesztiválzárásra is nagy durranást tartogatnak Monokon (fotókkal, videóval)

Különleges ízekkel, illatokkal várja vendégeit szombaton késő estig a VIII. Monoki Babfesztivál.

A Kossuth Lajos szülőfalujába ellátogatók azonban nem csak a babételekre alapozott gazdag gasztronómiai kínálatból válogathatnak, hanem az egész napra szóló változatos kulturális eseményekből is.

A térségre jellemző kézművesség és a népi hagyományokat őrző népdalkörök bemutatói mellett színes gyermekprogramokon vehetnek részt a családok a focipályán kialakított mini vidámparkban, míg a hazai könnyűzenei élet legismertebb előadóinak koncertjei késő délutántól az esti órákig ígérnek hamisítatlan fesztiválhangulatot a település központjában kialakított nagyszínpad környékén.

A rendezvény nyitóeseményén tartották meg a fesztivál hagyományos főzőversenyének díjkiosztóját. Üstben főtt babétellel idén 9 csapat versengett. Az elkészült ételek közül a Boldvai Hagyományőrző Egyesület boldvai babgulyását találta a legízletesebbnek a szakértő zsűri. Ez az étel is bekerül majd a megye képes szakácskönyvébe, amelyet a tervek szerint év végére állít össze a megyei önkormányzat a helyi identitás erősítését célzó program keretében.

Az idei a tizedik, jubileumi babfesztivál lett volna, ha a Covid-járvány nem vonna le két évet a programsorozat történetéből – emlékeztetett az ünnepélyes megnyitón Monok polgármestere, Demeterné Bártfay Emese. Ezt az alkalmat ragadta meg, hogy köszönetet mondjon a szervezésben részt vevő önkormányzati dolgozóknak, valamint a rendezvény támogatóinak. Külön kiemelve közülük Gulyás Gergely minisztert, Schmitt Pál egykori köztársasági elnököt, valamint Koncz Zsófiát, a térség országgyűlési képviselőjét, aki személyesen is jó hangulatú időtöltést kívánt az egybegyűlteknek.

A nyitóeseményen adták át a fesztivál hagyományos főzőversenyének díjait. Üstben főtt babétellel idén 9 csapat versengett, közülük a Boldvai Hagyományőrző Egyesület boldvai babgulyását találta a legízletesebbnek a bírálók – ismertette a zsűri nevében Szoboszlai Gyula mesterszakács. Mint később megtudtuk: ez az étel is bekerül majd a megye képes szakácskönyvébe, amelyet az év végére állítanak össze a megyei önkormányzatnak a helyi identitás erősítését célzó programja keretében.

A főzőversenyen második helyezést kapros babgulyásával a bekecsi önkormányzat csapata nyerte el, míg harmadik helyen a Legyesbényéről érkezett csapat végzett, amelyik csirkemájas gyöngybabot készített. A legfiatalabb versenyzőnek járó díjat Dankó Richárd kapta, míg a zsűri különdíját a Kárpát Csapat gőzgombóccal tálalt káposztás babbal nyerte el.

A VIII. Monoki Babfesztivált a Kiss Kata Zenekar, majd Nagy Feró és a Beatrice este 9 órakor kezdődő koncertje után tűzijáték és retro utcabál zárja a meghirdetett program szerint.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!