Edzés

2021.07.02. 15:00

Újra szabadon mozoghatnak

A lezárások idején az online edzések és a kirándulások jelentették a tréninget, de most visszatértek a terembe az emberek.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A járvány után több a vendég az edzőtermekben, mint azt megelőzően, ez a tapasztalata Vizi Aidának, aki Mezőkövesden működtet stúdiót. Mint mondta, vendégei közül nem mindenki tért vissza hozzá, s a második hullámot követően is cserélődött a kör, viszont többen lettek, mint a vírus megjelenése előtt.

– Mindig vegyes korosztály járt hozzá a tizenévesektől a hatvanasokig, mostanában inkább az ötvenesekig. Főleg funkcionális edzéssel, preventív tornával, gerinctornával foglalkozom – mondta Vizi Aida. Hozzátette, vannak, voltak olyan vendégei is, akik fizikai munkát végeznek, sor mellett dolgoznak és 30-40 kilókat emelgetnek. Ők azért járnak hozzá, hogy a helyes tartást, mozgást elsajátítsák, s ne fájduljon meg derekuk.

Felmérések szerint a lezárások időszakában sokan fölszedtek néhány kilót, de ezt Vizi Aida ritkábban tapasztalta vendégei között.

– Ha valaki a súlyán szeretne változtatni, az főként az étkezésen és kisebb mértékben az edzésen múlik. Arra biztatom őket, hogy változtassanak életmódjukon, ha nem is gyökeresen, de pici lépésekben, az hoz hosszú távú eredményt. Aki ezt megfogadta, arra 1-2 kiló sem ment föl. Igaz, online edzést is tartottam és sok vendég is arról számolt be, hogy a járvány idején nem sokat változott az életmódja. Akadt persze, aki a home office-ban kicsit lustálkodott, ezért számára mobilizációs órát is beiktattam. Ami újdonság volt, hogy a vendégeim és én is gyakrabban mozdultunk ki a természetbe, rengetegen túráztunk a szabadban, ha nem is hegyet másztunk, de jókat sétáltunk Noszvajon, Bükkzsércen – említette Vizi Aida.

Fejleszti magát

Mint mondta, mindig tanul, jelenleg kismamatorna (fitmummy tréning) tanfolyamot végez, majd egy FDM-, azaz kötőszöveti (fascia) kezelésekkel kapcsolatos képzésen vesz részt. A lezárás alatt is el szeretett volna kezdeni egy online tanfolyamot, de az annyira gyakorlatorientált lett volna, hogy inkább elhalasztották. A tréningek mellett a masszáshoz hasonlító, de annál lassabb, mélyreható fájdalomcsillapító fasciakezelésekre is van igény.

Vizi Aida elárulta, először gyógytornásznak készült, de abbahagyta, inkább egészséges emberekkel szeretett volna foglalkozni. Aerobikoktató és személyi edző lett, de úgy érezte, váltania kell. A páciensek többségének ugyanis volt valamilyen panasza, ezért a gerinctorna irányába mozdult el, a triplex tréninget sajátította el s alkalmazza, a prevencióra helyezve a hangsúlyt. Mivel manapság mozgásszegény életmódot folytatnak az emberek, újra meg kell tanítani mozogni őket, erre alkalmas a háromlépcsős, mozgásmintát újratanító program, amely elsősorban a derékfájás megszüntetését célozza.

A lezárás, a válság gazdaságilag is megviselte annak ellenére, hogy online edzést tartott, ami nyilván nem olyan, mint egy jelenléti tréning. A bérleti díjat ugyanúgy fizette, nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a lezárások elmúltával, részletekben törleszthessen. Rezsi viszont nem volt, ugyanakkor támogatást sem tudott igénybe venni. Eszközeit kicsit bővítette is a második hullám után. Szerinte nyáron marad ez a folyamatos kicsi növekedés az ügyfélkörben, a nagyobb kérdés, mi lesz a nyarat követően, bár arra is fölkészült az online térben.

(A borítóképen: Vizi Aida)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!