tippek

2021.05.15. 15:20

Így készítheti fel testét a nyárra

Nyáron könnyen leég a bőr, megjelennek a máj és pigmentfoltok és mélyülnek a ráncok, de megfelelő étkezéssel fel lehet készíteni a testet és mindezt el lehet kerülni.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A simogató napsugár fontos, hiszen nem csak jó közérzetet biztosít, de a D-vitamin termelésében is komoly szerepet kap. Az UVA sugarak azonban a bőr mélyebb rétegeibe hatolva elcsúfítják a bőrt, mivel szaporítják a szabadgyököket – hívja fel a figyelmet a Diéta és Fitnesz cikke. A sugárzásnak köszönhetően a bőr veszít a rugalmasságából, megjelennek a ráncok. Ezért mielőtt beköszönt a tomboló nyár, étkezéssel is érdemes felkészíteni a testünket a nagy melegre. Csupán a megfelelő antioxidánsokhoz kell hozzájuttatni a szervezetet.

Együnk tehát annyi narancssárga zöldséget és gyümölcsöt, amennyit csak bírunk: minden nap kapjon helyet az étkezésünkben – ha szezonja van – egy fél sárgadinnye vagy néhány szem sárgabarack. A salátába, ha tehetjük, mindig kerüljön sárgarépa. Hiszen a benne található béta-karotin kitűnően védi a bőrt a leégéstől. Igyunk minél több friss narancslevet! Részesítsük előnyben a kivit, a sötétzöld brokkolit és az epret is, magas C-vitamin tartalmuk miatt.

A bőr védelme vitaminokkal, táplálék kiegészítőkkel

  • C és E-vitaminok,
  • béta-karotin,
  • szelén,
  • Q10 ko-enzim.
  • Megoldás ráncok ellen

    A napozás az egyik legkellemesebb időtöltés nyáron. Csakhogy egyre többször halljuk, hogy sajnos nem veszélytelen. A nap hatására kiszárad a bőr, ezért csökkennek a kollagén rostok. Ilyenkor nem szép barnák leszünk, inkább csak ráncosak. Ezért nem árt már jó előre gondoskodni a bőr felépítéséért felelős omega 3 pótlásáról. A ligetszépe és a lenolaj táplálékkiegészítőként is remekül hatnak, de kívülről a bőrbe masszírozva is megakadályozzák a bőr korai ráncosodását.

    Igyunk minél többet!

    A nyári nagy melegben különösen nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő mennyiségű folyadék pótlására. A fokozott izzadással járó nyári programok – így a napozás, a kirándulás, vagy sportolás – megnövelik a szervezet folyadék- és ásványianyag-szükségletét. A hőségben nagyon oda kell figyelni, hogy napi másfél-két liter folyadékot, ha lehet vizet igyunk. A gyümölcs- és zöldséglevek pedig segítenek pótolni az elvesztett vitaminokat, energiát és szénhidrátot.

    Erre érdemes figyelni

    Szomjúságunkat soha ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italok fogyasztásával csillapítsuk, mivel ezek épp ellenkezőleg hatnak, vagyis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből.

    Csak jeget ne!

    A legjobb hűtő gyümölcsök a citrus félék. A nyári melegben mindenkinek jólesik egy nagy pohár citromos víz. Bármilyen csábító is, a hőségben kerüljük a jeges italok fogyasztását! Hiszen a túlhűtött italok azon kívül, hogy nem tesznek jót a toroknak, beindítják a szervezet energiatermelését és még jobban izzadni kezdünk a jeges folyadéktól. A nyári étkezések során együnk minél több magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt. Ilyen többek között az uborka, görögdinnye, alma, kivi vagy a zöld saláták. A joghurt is kiválóan alkalmas folyadékpótlásra, de csakis a natúr változta. Az ízesített joghurtok többnyire túl édesek, megkötik a vizet.

    Nyári vízhiányos tünetek: fejfájás, szédülés, koncentrációhiány, hirtelen homályos látás.

    Tipp! A nagy izzadásra legjobb a zsálya tea. Ezt fogyaszthatjuk langyosan, vagy hűtve, de akár fürdőt is készíthetünk belőle.

     

    Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!