online tér

2021.05.25. 17:00

Idén is elindul az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! programja

A jelentkezők egy közös alkotási folyamat keretében olyan innovatív, társadalmi vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, amelyek megoldást nyújthatnak egy-egy társadalmi problémára.

Budapest, 2018. november 6. Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi igazgatója beszél a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál megnyitóján a budapesti Trafó Kortárs Mûvészetek Házában 2018. november 6-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Idén is elindul az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! programja, az idén kiválasztott tíz csapat tervei olyan fontos témakörök mentén mozognak, mint a gyermekjogok, a kortárs bántalmazás vagy a fiatalok mentális egészsége – tudatta az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány kedden.

A Rajtad áll a jövőd! program az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósítását, a gyermekek és fiatalok részvételét segíti elő. A nemzetközi kezdeményezés idén a 14-21 éves magyarországi fiatalok számára teremt lehetőséget, hogy képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni közösségük életében.

A jelentkezők egy közös alkotási folyamat keretében olyan innovatív, társadalmi vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, amelyek megoldást nyújthatnak egy-egy társadalmi problémára. A program 2021-ben összekapcsolódik az UNICEF Gyermekbarát Település kezdeményezéssel – olvasható a közleményben.

„A cél az, hogy erősödjön a fiatalok társadalmi felelősségvállalása, aktív állampolgárként közösséget alkossanak, és részt vegyenek a településüket érintő problémák feltárásában, a megoldások kidolgozásában. Idén három területre helyeztük a hangsúlyt a pályázati kiírásban: a fiatalok részvétele a velük kapcsolatos döntési folyamatokban, jogaik tudatosítása és a tisztességes bánásmódhoz való joguk érvényesítése” – idézi a közlemény Mészáros Antóniát, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatóját.

Idén az ország különböző régióiból öt település csatlakozott a programhoz, így Budapest III. kerülete, Orosháza, Nyíregyháza, Szekszárd és Zalaegerszeg. A projektre ebben az évben több mint 60 fiatal jelentkezett, közülük 43 diákot választottak ki, hogy tervüket részletesebben is kidolgozhassák.

A csapatok öt héten keresztül dolgoznak együtt ötleteiken, majd bemutatják kidolgozott tervüket egy szakmai zsűrinek. Ekkor dől el, hogy melyik lesz az az öt csapat, amely további anyagi és szakmai segítséget kap elképzelései megvalósításához.

A 2021-ben kiválasztott csapatok között az indulók többek között közösségi teret hoznának létre, a fogyatékkal élő diáktársakat segítenék, valamint a fiatalokat mind gyakrabban érintő probléma, a zaklatás ellen tennének, de fontos téma a fiatalok mentális egészségének javítása is. A járványhelyzet miatt a program az online térben valósul meg – áll az összegzésben.

Borítókép: Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi igazgatója beszél a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál megnyitóján a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában 2018. november 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!