Apró betűs rész

2021.04.02. 12:50

Ezeket ne kenje fel a bőrére soha!

A reklámok csábítóak, a szép ígéreteknek könnyű bedőlni, csakhogy a valóságban egyes gyártók kozmetikumaikban még mindig sok olyan összetevőt alkalmaznak, amelyek több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van.

Forrás: Shutterstock

Érdemes tehát az apró betűs részre is figyelni – figyelmeztet legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Butil-hidroxi-anizol (BHA)

Az antioxidáns hatásáról ismert keverék megzavarhatja a hormonrendszer egyensúlyát, Kalifornia államban az ismert rákkeltő anyagok listáján is szerepel.

Triklozán

Ez az antibakteriális, gombaölő hatású összetevő a nyálkahártyán és a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, és csak lassan ürül ki. Már egészen kis mennyiségben is beavatkozik a férfi és női nemi hormonok, valamint a pajzsmirigy működésébe, továbbá a magzat fejlődésére is káros hatással lehet. Komoly probléma, hogy bár az Európai Unió (EU) tiltja a triklozán felhasználását élelmiszerrel érintkező termékekben (2010/169/EU), a kozmetikai iparban a bizonyítékok ellenére sem korlátozta alkalmazását.

Metil-klór-izotiazolinon

Az EU 2015 óta tiltja ennek a tartósító és biocid/fertőtlenítő hatású anyagnak a jelenlétét a leöblítésre nem kerülő termékekben (pl. testápolókban), ám a szakemberek szerint szélesebb körre kiterjedő korlátozásra volna szükség. Több kutatás szerint allergizál, sőt az idegrendszerre is mérgező hatással van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!