Szálló por

2021.02.24. 11:10

Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége

Hat városban veszélyes a levegő minősége a kisméretű aeroszolrészecskék (szálló por) tömegkoncentrációja miatt: Kazincbarcikán, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Sajószentpéteren.

Miskolc, 2019. február 19. Szmog és köd Miskolcon 2019. február 19-én. Miskolcon folyamatosan romlik a levegõ minõsége, ezért elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.

További tizenegy településen – Budapesten, Tökölön, Százhalombattán, Salgótarjánban, Egerben, Oszláron, Szolnokon, Szegeden, Várpalotán, Szombathelyen és Szentgotthárdon – egészségtelen a levegőminőség.

Ezek mellett tizenhárom település levegőjét kifogásoltnak minősítették (Debrecen, Hernádszurdok, Vác, Dorog, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Ajka, Győr, Mosonmagyaróvár, Sarród, Sopron).

Javulást a meteorológiai előrejelzés szerint a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat

- tették hozzá.

Az NNK kiemelte: az érintett településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

Fontosnak nevezték továbbá a naponta többszöri gyors és intenzív szellőztetést. Ez különösen fontos a zsúfoltabb közösségi terekben (például osztálytermekben), ahol az egyéb intézkedések mellett így tovább csökkenthető a Covid-19 fertőzés terjedésének kockázata – jegyezte meg az NNK.

A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte: szerdán tovább nő a légszennyező anyagok koncentrációja, ez az emelkedés várhatóan péntekig folytatódik. A szombati átmeneti javulás után vasárnaptól ismét romló tendencia valószínű – írták.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!