max. egy kis ajándék...

2021.02.12. 12:53

Mint egy kémfilmben! Rejtett kamerával is lebuktathatják a hálapénzt elfogadó orvosokat

Betegnek és hozzátartozónak is álcázhatják magukat az ellenőrök, hogy minél előbb kiszorulhasson a hálapénz az egészségügyből.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ezentúl maximum 8 ezer forintnyi ajándékot lehet adni az orvosoknak, a hálapénz tilos. Kenőpénznek számít és adni éppúgy bűncselekmény, mint elfogadni. A szabályok betartását március 1-től ellenőrzik is: a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladata lesz, hogy a praxisokban vizsgálódjon, méghozzá elég szabadon...

Beépülnek a nyomozók

Megalapozott indokok alapján és előzetes ügyészi engedély birtokában a szolgálat speciális képzettségű munkatársai a valóságban is előforduló élethelyzetet teremtenek. A vizsgált egészségügyi dolgozót megvesztegetni próbáló “beteg” vagy “hozzátartozó” szerepét játszák el – mondta a Metropolnak dr. Váradi Piroska r. ezredes, a Nemzeti Védelmi Szolgálat egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztályának vezetője. A teszt célja, hogy kiderüljön: az egészségügyi dolgozó elfogadja-e a vesztegetési összeget, illetve visszaél-e hivatali vagy munkaköréből fakadó helyzetével. Lapunk megtudta, hogy egy személlyel szemben évente három alkalommal rendelhető el teszt elvégzése.

Minden szakmában ellenőrzik az orvosokat
Fotó: Shutterstock

3 év börtönt kaphat az orvos, 1 évet a beteg

– A vizsgálat eredménye alapján fegyelmi, vagy szabálysértési eljárás nem indítható. Ha viszont az érintett a teszt során bűncselekményt követ el, akkor az NVSZ feljelentést tesz a nyomozóhatóságnál vagy ügyészségnél, amely jogosult a büntetőeljárás lefolytatására. A végeredmény az egészségügyi dolgozó esetében 3 évi szabadságvesztés is lehet – jelentette ki a főosztályvezető. A tesztelés jelen esetben a betegek ellenőrzésére nem terjed ki. De ha valaki mégis önként adna ajándéktárgyat, akkor figyelnie kell arra, hogy annak értéke ne haladja meg a mindenkori havi minimálbér 5%-át. Ez idén 8370 forint. Ha ezt valaki átlépi, vagy pénzt ajánl fel, az ő büntetése 1 évig terjedő szabadságvesztés lehet – tudta meg a Metropol a szakembertől.

Videófelvételeket is bevethet a hatóság

Lapunk megtudta, hogy az ellenőrzések során kép és hangfelvétel is készülhet. A felvétel nemcsak az esetleg elkövetett bűncselekmény bizonyítására használható fel, de általa a teszt végrehajtásának jogszerűsége is ellenőrizhető.

– Ki kell emelni azt, hogy a teszt során az ellenőrzött személy döntési szabadsága nem sérülhet. Sem lelki, sem fizikai ráhatással nem lehet arra kényszeríteni, hogy a felajánlott összeget (vagy egyéb jogtalan előnyt) elfogadja, illetve kötelességét megszegje – mondta dr. Váradi Piroska.

Nyolcezer forint értékben adhatunk ajándékot

Az egészségügyi törvény csak ajándéktárgy adását és elfogadását engedi meg. A készpénz vagy más ellenszolgáltatás értékhatártól függetlenül (az ajándéktárgy pedig a megadott értékhatár felett) a Btk.-ba ütközik!

A meghatározott havi minimálbér 5% –ának megfelelő 8370 forint értékben azonban adhatunk ajándékot, illetve a beteg az egészségügyi intézményben történő hosszabb benntartózkodása esetén, kéthavonta egy alkalommal adhat (és fogadható el) ilyen értékű ajándéktárgyat.

Ilyen ajándékok férnek bele az összegbe: egy üveg ital(viszki, bor, pezsgő) egy csokor virág, egy minőségi csokoládé desszert, színház jegy

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!