édesség

2020.06.01. 12:00

Családi ajánlat: eper joghurttal, piskótával

Az epres joghurttorta piskótával a családunk egyik kedvenc tavaszi-nyári süteménye.

Novák Krisztina

Fotó: Novák Krisztina

Legalább húsz éve annak, hogy az édesanyám egyik barátnője csillogó szemekkel közölte, van egy isteni finom epres joghurttorta receptje. Ehhez két dolgot kell tudni a családomról. Az egyik az, hogy a sütemények rangsorában nálunk a legalsó szinten vannak a gyümölcsös sütemények. A másik pedig az, hogy a tortához szükséges natúr joghurt gondolatát sem szeretjük, nem hogy magát a joghurtot. Anyukám barátnője azonban semmit sem adott fel könnyen: megkóstoltuk az általa készített epres joghurttortát. Azóta családunk kedvence lett.


Hozzávalók:

1 kilogramm eper, 1 liter natúr joghurt, 1 liter habtejszín, 2 csomag zselé fix, 6 csomag habfixáló por, 50 dekagramm porcukor, 4 csomag vaníliás cukor

A piskótészta 5 tojából.

Elkészítés:

Az epreket alaposan megmossuk és félbevágjuk. Megsütjük a piskótát, és egy magas falú tortaformába helyezzük. A félbevágott eperdarabokat nagyon sűrűn elhelyezzük a piskótán.

A joghurtot két edénybe tesszük. Az egyikhez hozzáadjuk a zseléfixet és jól kikeverjük. A másikat feltesszük a tűzhelyre, meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a másik edényből a zseléfixszel kikevert joghurtot. Folyamatos kevergetés mellett tovább melegítjük, de levesszük a tűzről mielőtt felforr. (Ugyanis, ha ez megtörténik, akkor túrós állagúvá válik.) Közben beletesszük a porcukrot és a vaníliás cukrot, csomómentesre keverjük, majd hideg vízbe tesszük az edénnyel együtt. Amíg hűl, egy tálba beletesszük a habtejszínt és az összes habfixáló port, majd géppel keményre felverjük. Az időközben kihűlt joghurtkrémet alaposan összedolgozzuk a felvert tejszínnel, és ráöntjük a tortaformában várakozó, eperrel gazdagon megrakott vékony piskótára.

Négy-öt órára letakarva a hűtőbe helyezzük, amíg meg nem keményedik.

Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

(A borítóképen: Nemcsak finom, mutatós is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!