Járvány

2020.03.28. 16:38

A gumikesztyű nem váltja ki a kézmosást

A járvány ideje alatt mindenkinek komolyan kell venni a javasolt védekezési módokat. A védőfelszerelés része a kesztyű, de nem mindegy, milyet és hogyan használja az ember.

Forrás: Shutterstock

Azt gondolná az ember, hogy felesleges kezet mosni, ha kesztyűt veszünk fel, mondván, a vírus ellen az teljesen véd. Ez azonban nincs így, a felvétel előtt és után is kezet kell mosni. Most minden igyekezet fontos, hogy megfékezzük a járványt.

Attól, hogy kesztyűvel védekezik az ember, a rendszeres kézmosás nem szabad, hogy háttérbe szoruljon

– mondta a Borsnak dr. Bense Tamás háziorvos.

A kesztyű felvétele előtt és után is kezet kell mosni, és fertőtleníteni. Természetesen a hétköznapi életben bármelyik fajta kesztyű több a semminél, de a legmagasabb védelmet a vastag gumikesztyű nyújtja – magyarázza a doktor.

A háziorvos szerint a vékonyabb és a vastagabb típusú kesztyűnél is a legfontosabb az, hogy csak egyszer használják őket.

Fontos, hogy a kézmosásnál a csukló és az alkar megmosása, fertőtlenítése is épp olyan fontos ezekben az időkben.

De miért van erre szükség, ha a vírus néhány óra alatt elpusztul bizonyos felületeken?

A legvastagabb gumikesztyűn is keletkezhetnek mikro sérülések. Ha az ember megfog egy kilincset, kutat a kulcsa után, esetleg hozzáér valami szúróshoz, olyan sérülések keletkeznek a kesztyűn, ami biztosítja a vírusok bejutását. Hiába fertőtlenítem le használat után, ha ezek a sérülések már létrejöttek. Mivel az apró szakadások szabad szemmel nem láthatóak, érdemes minden használat után otthon szelektíven gyűjteni, majd kidobni őket – mondta el a doktor, hozzátéve: ha sokáig áll egy termék, akkor ugyanúgy megrepedhet az anyag. Bense doktor egy példával is szemléltette a sérülések lehetőségét.

Bevásárlásnál egy termék csomagolása elvághatja az ember kezét. Ez a kesztyűnél ugyanígy vagy akár még könnyebben előfordulhat – int óvatosságra a háziorvos.

Persze hiába a nagy odafigyelés, ha az ember nem kellő odafigyeléssel veszi le a kesztyűt.

Ha elsajátít egy technikát, minimalizálhatja, hogy a kesztyűn keresztül megfertőződjön. Az egyik felét le tudja venni a kesztyűs kezével, a másikkal pedig a csuklónál nyúl be és kifordítva tudja lehúzni a kezéről. Így nem kell hozzáérnie, és azonnal kidobhatja, természetesen úgy, hogy ne nyúljon a külső felületéhez. Ez után pedig érdemes alaposan kezet mosni – magyarázza Bense doktor.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!