karácsonyi ajándékozás

2019.12.09. 09:02

A balesetveszélyes játékokra hívják fel a figyelmet

A megbízhatatlan helyről származó, rossz minőségű játékok balesetveszélyességére hívta fel a figyelmet az Innovációs és Techno­lógiai Minisztérium kereskedelempo­litikáért és fogyasztóvédelemért fele­lős államtitkára.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Romrodphoto

A Magyar Nemzet hétfői számában Cseresnyés Péter emlékeztetett rá, hogy a hatósági tapasztalatok szerint

a veszélyes játékok előfor­dulása az alkalmi árusítóhelye­ken a leggyakoribb, ezért alapvetőnek nevezte, hogy minden esetben megbízható szaküzletben vagy inter­netes áruházban vásároljanak a fogyasztók.

A ható­sági vizsgálatok tapasztalatai azt mu­tatják, hogy a játékboltláncok, az üz­letláncok és a webboltok nagyobb va­lószínűséggel forgalmaznak biztonsá­gos, a jogszabályi előírásoknak meg­felelő termékeket.

Elsődlegesnek nevezte azt is, hogy

csak olyan játékot vegyünk, amely meg­felel a gyermek életkorának, képessé­geinek és készségszintjének.

Van­nak, akik nem veszik komolyan a „há­rom évesnél fiatalabb gyermekek szá­mára nem ajánlott” tiltást vagy az ezt jelző piros szimbólumot, holott a játé­kon lévő figyelmeztető feliratok fontos információkat adnak a használatról és arról, hogy melyik életkorban bizton­ságos a termék használata – emelte ki Cseresnyés Péter. Megjegyezte:

olyan játékot nem szabad megvásárolni, amelyikről hiány­zik a „CE” jelölés, mert az eleve felve­ti, hogy a termék nem felel meg a biz­tonsági előírásoknak.

Leváló részek, egészségkárosító anyagok

Cseresnyés Péter kitért arra is, hogy 2016 és 2019 között a fogyasztóvédelem 403-féle gyermekjátékot vizsgált meg, ezek 39 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. Például a műanyag babáknál, a lövedékes, a fürdő- és a felfújható játékoknál az egészségkárosító lágyítószer megengedett határérték feletti jelenléte veszélyes. A hangszerek, zenélő játszószőnyegek, fegyverek, járművek túl magas hang­ereje maradandó halláskárosodást okozhat, míg a nehézfémtartalmú ujjfestékek és festett fajátékok is egészségkárosítók lehetnek. A játékokról könnyen leváló, apró alkatrészek pedig fulladásveszélyesek. A plüssfiguráknál a laza varratok mentén a töltőanyag a kisgyermek szájába kerülhet, akár ful­ladást is okozhat. A könnyen eltávolítha­tó apró szemeket, orrokat, díszítéseket ugyancsak a szájába veheti vagy az orrába, fülébe dughatja, erre is tanácsos figyelni a választáskor. Az sem utolsó szempont, hogy a plüss mosható legyen – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!