megelőzhető lenne

2019.10.09. 23:00

Világszerte jelentősen emelkedik a látásromlással élők száma

Ennek fő oka az Egészségügyi Világszervezet tanulmánya szerint a szemészeti ellátáshoz való korlátozott hozzáférés, a népességöregedés és a változó életmód.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Erica Smit

A jelentés szerint világszerte legkevesebb 2,2 milliárd ember szenved látásromlástól vagy vakságtól, és közülük legalább egymilliárdan olyan látásromlással küzdenek, amely megelőzhető lett volna, vagy kezelésre vár.

Az egymilliárdba olyan mérsékelt vagy súlyos esetek is beletartoznak, amelyeket nem kezelt látászavarok, szürke hályog (katarakta), zöld hályog (glaukóma) és öregszeműség (presbyopia) váltott ki.

A jelentés szerint a látásromlással élők többsége 50 éven felüli.

A látásromlással élők számának globális növekedéséhez az is hozzájárul, hogy az emberek egyre több időt töltenek zárt térben és végeznek olyan, közelre látást igénylő tevékenységeket, amelyek miatt rövidlátókká (miópia) válnak. A jelentés szerint több szabadtéri programmal csökkenthető a kockázat.

A látásromlás továbbá egyre több diabéteszes, elsősorban 2-es típusú cukorbetegséggel élő embert érint: csaknem mindegyiküknél kialakul a diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia) egy formája az életük során. Rendszeres szemvizsgálattal és megfelelő életmóddal azonban megelőzhető a betegség.

A jelentés szerint az emberek látásának megóvása érdekében a szemészeti ellátásokat jobban kellene integrálni az országos egészségügyi szolgáltatásokba, a megelőzés, a korai felismerés, a megfelelő kezelés és rehabilitáció érdekében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!