összetartás

2019.07.18. 13:25

Diaszpórából érkezett magyar fiatalok táboroznak Sátoraljaújhelyen

Négy kontinens tizenöt országából érkezett az a mintegy 350 fiatal, akik részt vesznek a Rákóczi Szövetség tíznapos táborában.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a megnyitón elmondta:

2010 óta nagy utat kellett megtenni azért, hogy végre a Kárpát-medencén túli magyar közösségeket is megszólíthassák, és elindulhassanak azok a programok, amelyekkel egyre szorosabb kapcsolatot építhetnek a nyugat-európai és tengerentúli magyar közösségekkel.

Példaként említette, hogy

a diaszpóraprogram keretében ezer fiatal érkezik Magyarországra évente, valamint a magyar közösségek hétvégi iskoláiban oktató pedagógusok, intézményvezetők közül százat láttak vendégül idén Budapesten a hétvégi magyar iskolák második találkozója keretében.

A miniszteri biztos megemlítette a Kőrösi Csoma Sándor-programot, amelynek segítségével idén is 150 ösztöndíjas utazhat az anyaországtól távoli magyarok csoportjaihoz. Elmondta: emellett más pályázatok is elérhetők a magyar közösségek számára a világ minden táján.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, a másfél hónapja megnyílt sátoraljaújhelyi rendezvényközpontjukban idén 4500 fiatal táborozik. A diaszpóra mellett a Kárpát-medencéből, valamint az anyaországból is érkeznek majd táborozók.

Hozzátette: a mostani táborba egyebek mellett Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából, Új-Zélandról, az európai országok közül pedig például Franciaországból, Nagy-Britanniából – összesen 15 országból – érkeztek a 10 és 28 év közötti fiatalok. Mint mondta, ez is bizonyítja, hogy a magyarok nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a világ számos táján otthon érzik magukat.

A táborban néptánc, anyanyelvi és sporttémájú programokat szerveztek a résztvevőknek. Ezenkívül kirándulnak a Felvidékre, Sárospatakra és megtekintik majd a Parlamentben a Szent Koronát is.

Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a tábort nagyon jó helyen szervezték meg, ugyanis a vidéken jól megismerhető a magyarság története: Karosban jelentős honfoglaláskori leleteket találtak, Vizsolyhoz és Károli Gáspárhoz kötődik a Biblia első teljes magyar nyelvű fordítása és kinyomtatása, Sárospatakon született Szent Erzsébet, itt találhatók a Rákóczi-család egykori birtokai, itt tanult Kossuth Lajos, itt reformálta meg a magyar nyelvet Kazinczy Ferenc és a térség bővelkedik várakban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!