Életstílus

2019.03.26. 14:12

Önmegtartóztatást jelent étkezésben, viselkedésben

Miskolc - A böjt az őskortól kezdve megtalálható az emberiség történetében.

Miskolc - A böjt az őskortól kezdve megtalálható az emberiség történetében.

Eleinte leginkább vallási színezetet kapott, így gyakran szertartásokra, ünnepekre felkészülésként használták, de már ekkor is alkalmazták gyógyítás céljából is. Ennek továbbéléseként ma is megtalálható szinte az összes vallásban, így elég, ha az iszlámban a ramadánra, vagy a zsidó hagyományokban például a jóm kippurra, a szombatok szombatjára gondolunk – írja az egeszseg.hu.

Tél végi böjt

Az egyházi böjtök mellett mára nagy hagyománya és divatja alakult ki a test és lélek harmóniáját elősegítő böjtkúráknak is. A böjt mindig önmegtartóztatást jelent a táplálkozás, a viselkedés vagy a szokások terén. A csak táplálkozásra szorítkozó böjt lényege az étel mennyiségének csökkentése, és egy vagy többféle élelmiszer elhagyása az étrendből.

A táplálkozás évszakhoz kötött. A friss zöldségek és gyümölcsök télen drágábbak, és a nyári hónapokhoz képest kevesebb fajta is érhető el. A „téli” étrend miatt ezért kevesebb vitamin, ásványi anyag és rost kerülhet a szervezetbe, mint amire szüksége lenne. Hidegebb időben az emberi test jobban kívánja a zsírosabb, tartalmasabb ételeket, mint a nagy melegben, ami így a tél végére megterheli az egész emésztőszervrendszert. Előfordulhat, hogy az ember ilyenkor fáradtnak, gyengének érzi magát.

A tavasz kezdetére ezért megnő a különféle betegségek kialakulásának a veszélye is. Tavasszal a frissen beérett zöldségek jóval több tápanyagot biztosítanak, mint télen a hűtőszekrényben kornyadozó társaik.

ÉM-PGY


Kis böjthatározó

Koplalás

Ebben az esetben csak energiamentes folyadékot, így például vizet, gyümölcs- vagy gyógyteát szokás inni, bár a böjt ezen formája a szakemberek szerint nem javasolt.

Léböjt (rostban szegény)

Csak nyers gyümölcsök és zöldségek préselt levét tartalmazhatja az étrend.

Léböjt (rostban gazdag)

A tipikus léböjttől az különbözteti meg, hogy ezalatt turmixolt italokat, leveseket is fogyaszthat a böjtölő. Sokban hasonlít a nyers étrendhez, itt azonban elmarad a rágás élménye, ami még inkább próbára teszi az önmegtartóztatást.

Nyers étrend (szigorú)

Az étrend ilyenkor csak nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.

Nyers étrend (megengedő)

A gyümölcsöket és zöldségeket nemcsak nyers, hanem párolt formában is lehet fogyasztani, s ez még kiegészíthető (főtt vagy héjában sült) burgonyával vagy teljes kiőrlésű kenyérrel is. Ez a fajta böjt ezért hosszabb időn keresztül is követhető. Emésztési problémákkal küzdőknek (puffadás, székrekedés) javasolt havonta akár több alkalommal is rendszeresen beiktatniuk.

Gyümölcsnap

Önálló böjtként is megállja a helyét, de léböjt előtt is kiváló a felvezető szakaszban. Bármilyen fajta gyümölcsöt fogyaszthat, csak arra kell ügyelni, hogy legalább négyfélét válogasson össze, és körülbelül 2-3 kg gyümölcsöt juttasson a szervezetébe napi 4-5 étkezés során.


[related-post post_id="4184125"]

[related-post post_id="4184047"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!