Életstílus

2019.02.23. 18:40

A boldog, tartós házasság titka

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A boldog házasságban a két fél mély barátságot érez.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A boldog házasságban a két fél mély barátságot érez.

A házasság hete alkalmából Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológust kérdeztük a tartós, boldog párkapcsolat „titkáról”. John Gottman „házasságkutató” a National Institute of Mental Health-ben, s házaspárok ezreit figyelte meg „szeretet labor”-jában – mondta el. A vizsgálat annyiból állt, hogy kérte őket, a lakásnak berendezett laborban próbálják élni mindennapjaikat. Az így felvett anyagokat elemezte éveken át, összevetette a házaspárok jellemzőivel, illetve házasságkarrierjükkel.

Pócsi Orsolya | Fotó: Bujdos Tibor

Rengeteg anyagot vett fel házaspárokkal, akik évtizedek óta éltek nagy egyetértésben, olyanokkal, akik válni készültek és olyanokkal, akik nem sejtették, pár év múlva elválnak.

Majdnem biztos

Az óriási empirikus anyagot elemezve Gottman arra következtetett, bizonyos kommunikációs stílusok megjelenése a házaspár interakciójában 91 százalékos biztonsággal megjósolhatóvá teszi a válást – hangsúlyozza a szakember. Ennek oka az, hogy a modern házasságterápiák a konfliktusmegoldást és -kezelést helyezik középpontba, pedig a sikeres konfliktusmegoldás önmagában még nem teszi sikeressé a házasságot. Vannak konfliktusok ugyanis, amik nem megoldhatóak. Ezek általában a házaspárok kibékíthetetlenül ellentétes szükségleteiből fakadnak. Ezekkel meg kell tanulni együtt élni.

A titok az, hogy a boldog házasságban a két fél mély barátságot érez egymás iránt. Gottman a házastársi vitákat elemezve megfigyelte, hogy vannak vitastílus jegyek, melyek megjelenése igen rossz előjel a házasság tartóssága szempontjából. Ha a vitában megjelenik a négy apokalipszis lovas (igen szerencsétlen terminológia a „kritika, megvetés, védekezés és falépítés” négyesre), az arra utal, hogy a házaspár között már nincs meg az egymás iránt érzett kölcsönös megbecsülés, a barátság – fejti ki Pócsi Orsolya.

ÉM-PGY


[related-post post_id="4144477"]

[related-post post_id="4142683"]

[related-post post_id="4142367"]

[related-post post_id="4142148"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!