Életstílus

2018.02.18. 13:23

Inkább zöldség, mint fánk

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van miből válogatni annak, aki böjtölni szeretne.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Van miből válogatni annak, aki böjtölni szeretne.

Vége a farsangnak, hamvazószerda ünnepével elkezdődött a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt. Hagyományosan a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás időszaka ez, ami az étkezésben is megmutatkozik. Érdemes háttérbe szorítani a nehéz, zsíros ételeket, és a sok hús helyett inkább zöldséges ételeket fogyasztani.

Van miből válogatni. Hagyományos böjti ételek például a krumpli, a rizs, a gabonafélék (köles, árpa, zab, hajdina, kukorica). Böjti ételek lehetnek a káposztafélék, gyökérzöldségek is, például a zeller, sárgarépa, fehérrépa, cékla. Próbálkozhatunk sütőtökkel, fekete retekkel, csicsókával is. Fagyasztott zöldségeket is választhatunk, zöldborsót, kukoricát, zöldbabot, gyalult tököt, sóskát és a parajpürét.

Ilyenkor kerülhetnek elő a nyáron eltett finomságok, lekvárok, befőttek, az aszalt gyümölcsöket is böjtös ételeknek tartják. Nem szabad elfelejtkeznünk a hüvelyesekről, a babról, lencséről sem, no és a gyümölcsökről, tejtermékekről, tojásról. Továbbá ott a kenyér is, amit akár mi magunk is elkészíthetünk.

- HM -


Receptek

Böjti káposzta

Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta, 1 fej fehér káposzta, 25 dkg rizs, 4 kemény tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor vagy petrezselyem, 1 alma vagy birsalma, 2 dl tejföl, 1 kiskanál pirospaprika, 2 kiskanál levesízesítő por, 1 kiskanál törött bors, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj

Elkészítés

A vöröshagymát olajban megpirítjuk, néhány percig sütjük rajta a rizst, majd sóval, borssal, pirospaprikával fokhagymával ízesítjük és kevés vízzel kb.: 5 percig pároljuk. Kihűlés után összekeverjük a kockára vágott keménytojásokkal és a káposzta leveleket megtöltjük. Az edény aljára rakjuk a savanyú káposztát, belekeverjük a felvágott kaprot vagy petrezselymet és a felszeletelt almát. A töltelékeket rátesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, a levesízesítőt hozzátesszük és kis lángon puhára főzzük. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be.

Sültzöldség saláta

Hozzávalók:

1/2 kg sütőtök/répa/cékla, 1 csokor zöld saláta (rucola, madár stb), 20 dkg sajt (feta, kék, parmezán), 3 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál tetszőleges olajos mag, másfél evőkanál olívaolaj, só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket ujjnyi hasábokra vágjuk, sütőlapon egy rétegben szétterítjük, megszórjuk sóval, lecsepegtetjük olívaolajjal, és 200 fokos sütőben ressre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint zöld salátával, morzsolt sajttal, olajos magvakkal és az öntettel tálaljuk.

Kókuszgolyó zabpehelyből

Hozzávalók

50 dkg zabpehely, 10 dkg darált dió,

15 dkg porcukor, 5 evőkanál kakaópor,

15 dkg margarin, 3 evőkanál baracklekvár, néhány csepp rumaroma (ízlés szerint ), 2-3 dl főzött kávé, kókuszreszelék

Elkészítése:

Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a darált diót, a porcukrot vagy édesítőt, a kakaót, az olvasztott margarint, a baracklekvárt, a rumaromát és a kávét. Jól formázható masszává gyúrjuk, majd diónyi adagokat csípünk, és golyókat formázunk belőle. Végül mindet kókuszreszelékbe forgatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!