Életstílus

2018.01.27. 20:33

Oltványok begyűjtése és téli tárolása

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha oltani szeretnénk, akkor itt az idő, hogy a megfelelő oltványokat begyűjtsük.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha oltani szeretnénk, akkor itt az idő, hogy a megfelelő oltványokat begyűjtsük.

Tavaly már bemutattuk rovatunkban az oltási folyamatot – és erre idén is kitérünk, amikor itt lesz az ideje. Az oltáshoz kiválasztott oltványok begyűjtésének azonban most indul az ideje és tart egészen február közepéig. A megfelelő eljáráshoz a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Körtől, illetve annak elnökéktől, Búza Barnánétól kaptunk jó tanácsokat.

Fontos, hogy az oltványt mindig az előző év növekményéből kell választani! Ceruza vastagságú, 30–40 centiméteres ágat vágjunk, amelyen 3 vagy 4 rügy látható. Lényeges, hogy kesztyűt használjunk, ugyanis a kéz melege „megforrázhatja” az oltványt!

A levágott ágat nyirkos –nem vizes – helyre kell tenni (például hideg pince), vagy nyirkos fűrészporba, mohába, de ha más lehetőségünk nincs, akkor egy enyhén nyirkos újságpapír is megteszi, amelybe óvatosan betekerjük az ágat, amit némi műanyagba takarva a hűtőbe tartjuk felhasználásig.

Az oltásra tavasszal kerül sor, amikor az alanyok rügyei nyílni kezdenek, március–áprilisban, ez az időjárás függvénye. Ekkor használják fel a gondosan hideg helyen elhelyezett, egy évnél nem idősebb tavalyi növekményt.

Az oltással a sérült gyümölcsfánkat is megmenthetjük, ha nemkívánatos termést hoz a fánk, ágaira más fajtát olthatunk. Gyenge, kevésbé ellenálló fánkat erősíthetjük, ha erősebb fajtára oltjuk át, ha már egy termő fára új fajtát oltunk, akár 2–3 év alatt termőképes fáról szüretelhetünk. Vagy éppen különleges fákat alakíthatunk ki magunknak, ha egy fára áganként más-más kultúrfajtát oltunk sikeresen.

A Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör nyílt nap keretében oltásbemutatót tart márciusban, amelyre minden kertbarátot, tanulni vágyót szeretettel várnak.

Az időpontokról és helyszínről időben beszámolunk lapunkban.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!