Életstílus

2017.03.22. 18:31

Változókor? A testi tüneteket nem lehet „csak úgy” fejben legyőzni…

Miskolc - A menopauza volt a témája szakértői telefon sorozatunknak. Dr. Szabó Zsoltot kérdezhették és kérdeztük.

Miskolc - A menopauza volt a témája szakértői telefon sorozatunknak. Dr. Szabó Zsoltot kérdezhették és kérdeztük.

Mi is az a meno­pauza, azaz a változókor? Dr. Szabó Zsolt szavaiból kiderül, valójában nem betegség, hanem hiányállapot, a nők életének kritikus szakasza. Éppen ezért a menopauza-­ambulancián hosszú távon gondoznak, van, hogy 10-20 éven át. Az egészségmegőrző kezeléssel – a jó menedzseléssel – elérhető a hormonálisan kiegyensúlyozott állapot a nő 40-es éveitől 60-65 éves korig, amíg a kedvezőtlen változások zajlanának.

A nők jó eséllyel életük felét ebben az állapotban élik le.” Dr. Szabó Zsolt

No de mi is az a meno­pauza, azaz változókor?

Dr. Szabó Zsolt magyarázza: a nők 40-es éveiben már jelentkeznek az első jelek, kisebb változások, de magát a menopauzát onnantól számítják, amikor az utolsó havi vérzést követően egy éven át nem jelentkezik újabb menstruáció. Persze az első jelekre – például rövidülő ciklus – oda kell figyelni, az első kezelésekre már ekkor szükség lehet.

Működő ambulancia

A főorvostól megtudjuk, a menopauza és oszteoporózis (azaz csontritkulás) ambulancia 1995-től működik Miskolcon a Semmelweis kórház nőgyógyászati osztályán. A menopauza endokrinológiájával, hormonkezeléssel, differenciáldiagnosztikával, illetve csontritkulás-megelőzéssel és -kezeléssel foglalkoznak. A változókor hormonhiánnyal jár együtt, amely változatos kísérőtüneteket – izzadás, hőhullám, éjszakai alvászavar, pszichés ingadozás, depresszió – produkál, általában ezek viszik orvoshoz a nőket. A női hormon, azaz az ösztrogén, amíg megfelelő a mennyisége a szervezetben, meg tudja tartani a szövetekben az egyensúlyt. De ha csökken a mennyisége, akkor a védőhatása is mérséklődik, és ilyenkor indulnak el a leépülési folyamatok. Ez vonatkozik az érrendszerre, meszesednek az erek, nő a vérnyomás, megnő az infarktus, a stroke kockázata. Csökken a csonttömeg, és jönnek a középtávú tünetek, amelyek a húgyutakat érintik a vizelési problémákkal, vizeletvesztéssel. Megsüllyed a hólyag, a hüvelyfal, gyakoribbá válnak a gyulladások, hiszen sorvad a hüvelyhám, a húgyutak bélése is. És még sorolhatnánk a tüneteket: hajhullás, szemszárazság, libidócsökkenés.

Dr. Szabó Zsolt még elmondta, a kezelések során a megfelelő kivizsgálást követően a női hormont kell pótolni tabletta vagy más készítmények – léteznek gélek, bőrspray-k – formájában, ma már ezek egyre korszerűbbek, egyénre szabott, alacsony dózissal is meg lehet a pótlást oldani, így a mellékhatások is csökkennek.

Életünk fele

Megjegyezzük, ha ez nem betegség, hanem természetes állapot, akkor miért van szükség az ilyenfajta orvosi beavatkozásra.

– A nők várható élettartama úgy 150 évvel ezelőtt 40 év volt – jegyzi meg a főorvos, azaz akkor a többség már nem élte meg a változókort. Ma viszont jó eséllyel élete felét ebben az állapotban kell leélnie, vagyis nem mindegy, milyen az életminősége. A főorvos példaként azt az 50 éves nőt említi, akinek a családi életét, a mindennapjait keserítik meg a súlyos tünetek. Úgy, hogy közben még nagyon is aktív kell hogy legyen: dolgozik, párkapcsolata van, és a családjával is foglalkoznia kell, társadalmi életet élnie. Ám a testi tünetek miatt ez nagyon nehéz. Amelyek ráadásul akarattól függetlenül jelentkeznek: nem lehet „csak úgy” fejben legyőzni őket. Sokszor kell a gyógyszeres segítség, a megfelelő életmódváltás, mozgás, táplálkozás.

Megemlítjük, hogy sokan azért ódzkodnak a hormonpótlástól, mert tartanak a mellékhatásoktól, például a mellráktól, a trombózistól. Dr. Szabó Zsolt szerint valóban sok újságcikk jelent meg a hormonok ellen.

– Az Egyesült Államokból indult a botrány 2002-ben, ahol válogatás nélkül írtak fel háziorvosok hormonokat mindenre, különösebb vizsgálatok nélkül, azt hitték, hogy az ösztrogén mindenre jó, ez vissza is vetette a terápiát, az elkövetkező években leálltak a hormonok alkalmazásával. Aztán igazoltan megnőtt az érrendszeri betegségben szenvedők száma és a csontritkulás a változókorban lévő nők körében.

Dr. Szabó Zsolt hangsúlyozza, náluk csak kivizsgálást követően, kontrollált körülmények között alkalmazzák az egyénre szabott dózisú kezelést.

Teljes kivizsgálás

Kérdezzük, mikor, milyen tünetekkel érdemes nőgyógyászhoz fordulnia az érintett nőknek. A főorvos figyelmeztet, már az első vérzészavaroknál, hiszen ki kell vizsgálni, hogy mi okozza a problémát: szervi vagy hormonális okai vannak. A meno­pauza-ambulancián teljes kivizsgálással indítanak, labor-, csontritkulás-vizsgálat után dönt a menopauzában jártas orvos a kezelésről. A változókorban megnő a csontritkulás veszélye is, ami ha kezeletlen marad, elkerülhetetlen a csonttörés.

– Sokféle lehetőség van a kezelésre. Én a 40-es éveikben lévő hölgyeknél nagyon gyakran a méhnyálkahártya lokális védelmét szoktam ajánlani és alkalmazni első lépésként a vérzészavarok jelentkezésénél. Ez progreszteron hormont tartalmazó méhen belüli eszköz. Így megelőzhető a bő, darabos vérzés, csökken a méhtestdaganat kockázata. Emellett bőrön át adható az ösztrogén hormon. A méhen belüli eszköz öt évig maradhat fenn, egyben fogamzásgátló is. Ezt később át lehet vezetni a hormonpótlásra, amely egészen 60-65 éves korig folytatható. Régen úgy tartották, hogy 35 év felett nem ajánlott a fogamzásgátló. Mára ez a nézet megdőlt a korszerű, alacsony dózisú készítményekkel, amelyeket nem szájon át, hanem egyéb beviteli utakon alkalmazhatnak A bőrön át adott ösztrogén pedig nem növeli az emlőrák kockázatát.


A menopauza panaszai

A változókor panaszai volt a témája szakértői telefon sorozatunknak március elején.

Olvasóink kérdéseire dr. Szabó Zsolt, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház Szülészet-­Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvoshelyettese válaszolt.

Összeállításunkban összefoglaltuk olvasóink kérdéseit és az arra adott válaszokat is. De mivel közérdekű témáról van szó, így magáról az ambulancia működéséről is beszélgettünk, és külön cikkben foglalkozunk a felvetődő, közérdekű kérdésekre adott válaszokkal is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!