Életstílus

2016.12.03. 15:13

10 tulajdonság, amiről nem gondolta volna, hogy a szüleitől örökölte

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A génjei felelősek a népszerűségéért, a kávézási szokásaiért, de még azért is, ahogyan az autót vezeti. 

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A génjei felelősek a népszerűségéért, a kávézási szokásaiért, de még azért is, ahogyan az autót vezeti. 

1. Magas koleszterinszint

Sokan úgy hiszik, hogy a magas koleszterinszint és az étkezés között szoros kapcsolat van. Ha hosszú, boldog életet akar, akkor egyen mindig zöldséget és gyümölcsöt, valamint mozogjon sokat - javasolják a szakemberek. De a magas koleszterinszint sok esetben nem az életmód, hanem a gének miatt alakul ki. 500 ember közül 1 hordozza azt a genetikai mutációt, amely a betegséget okozza. Ezeknek az embereknek akkor is magas lesz a koleszterinszintjük, ha csak zöldséget esznek.

2. Kopaszodás

A kopaszodást a férfiak az édesanyjuktól öröklik, méghozzá egy olyan gén játszik benne szerepet, amely az X kromoszómán található. De a hajvesztésért ne okoljuk rögtön az anyákat, az apák génjei és a környezeti hatások is szerepet játszhatnak a kopaszodásban.

3. Lexikai tudás

Amikor az édesanya nem érti, hogy gyermeke miért kap rossz jegyet az iskolában, ha ő jobb tanuló volt, részben igaza van. Ugyanis a tanulmányi eredményekben kiemelkedő szerepet játszik, hogy milyen géneket örököltünk, 55 százalékban ez befolyásolja a gyerek teljesítményét.

4. Kávézás

Rengeteg kávét iszik? Nos, a génjeimben van a hiba! Tudósok végeztek egy tanulmányt azok között, akik fogyasztanak kávét, és azok között, akik nem. Az eredmény kimutatta, hogy akik nem isznak kávét, azok szervezetében lassabban szívódik fel a koffein, ezért nem is érzik szükségességét annak, hogy többet fogyasszanak belőle. Ellenben a másik csoport tagjai csak a kávétól kapják meg a szükséges energiát.

5. Cukorbetegség fiatalon

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran idős embereknél jelentkezik, de olykor az is előfordul, hogy fiatalokat érint, olyanokat is, akik aktív életmódot folytatnak. Mindez pedig egy genetikai mutáció következménye.

6. Színtévesztés

Sokan képtelen megkülönböztetni egymástól a színeket, ezt pedig egy olyan gén okozza, amelyet az édesanyák örökítenek át fiaiknak. Ez az oka annak, hogy sokkal több férfi téveszti el a színeket, mint nő.

7. Laktózérzékenység

Meglepőnek tűnik, de a felnőttek 65 százaléka nem tudja megemészteni a laktózt vagy a tejcukrot. Mindezért egy gén a felelős, amikor csecsemőként tejre van szükségünk az életben maradáshoz a szervezet termel egy olyan enzimet, amely segít megemészteni a laktózt. Csakhogy a kor előrehaladtával ennek az enzimnek folyamatosan csökken a mennyisége és ezért nem tudja sok felnőtt megemészteni a tejtermékeket.

8. Autóvezetés

Számos kutatás kimutatta, hogy az autóvezetés nem mindenkinél veleszületett képesség. A közlekedés minden szabályát ismerni kell és forgalmi vizsgát kell tenni, mielőtt valaki a volán mögé ül, de ha a  gének miatt gondjai adódnak a memóriájával, a helyzetfelismerő képességével, akkor rossz ötletnek tűnik a kormányhoz kerülni. Szakemberek szerint a gének 30 százalékban befolyásolják, hogy valaki milyen sofőrré válik.

9. Rövidlátás

A gyerekkorban kialakuló rövidlátás az örökség miatt van, ha mindkét szülő rövidlátó, akkor a rövidlátás kialakulásának a kockázata 50 százalékra emelkedik. Viszont a tudósok úgy vélik, nem csupán a géneken múlik, ha valaki sok időt tölt számítógép előtt és terheli a szemeit, akkor is kialakulhat a rövidlátás.

10. Népszerűség

Hihetetlennek tűnik, de a népszerűség a génjeinkben rejlik. A Harvard Egyetem kutatói hosszú évekig tanulmányozták a kérdést és arra jutottak, hogy már az őskorban is azok az emberek voltak népszerűek, akik ismerték a rejtett táplálékforrásokat és magukra tudták vonni a közösség figyelmét, ezt a tulajdonságot pedig továbbörökítették.


Hányszor lélegzünk egy nap alatt? Mennyit ver a szívünk egyetlen év alatt, és mennyi élelmet eszünk életünk során? Fény derül a válaszokra.

 

Először módosították sikerrel humán embrió DNS-ét kínai tudósok. Nyugati biológusok komoly erkölcsi aggályaiknak adtak hangot emiatt - számolt be a South China Morning Post.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!