Életstílus

2015.12.19. 19:08

Ami biztos: hal és bejgli

Nyíregyháza - A legtöbben még ma is a hagyományos menü fogásait sütik, illetve főzik meg karácsonykor.

Nyíregyháza - A legtöbben még ma is a hagyományos menü fogásait sütik, illetve főzik meg karácsonykor.

A karácsonyi böjt a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok, mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. Ilyenkor ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.

Disznóvágás ünnep előtt

Szinte minden karácsonyi ételnek mágikus jelentőséget tulajdonítottak. A bab, a borsó, a mák a bőséget biztosította, a fokhagyma védte az egészséget, a rontás elhárítására diót használtak, a méz pedig az egész életet édessé tette. Egyes vidékeken az volt a szokás, hogy karácsonykor a kútba dobtak egy almát, amit vízkeresztkor kihúztak, és a család közösen fogyasztotta el azért, hogy az új esztendőben egészségesek legyenek.

Az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt, amire csak ünnepeken tettek terítőt. Karácsonykor piros terítő került rá, azért ilyen, mert a piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát tettek a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve. Sok családban elmaradhatatlan a pulyka is, akár gesztenyével töltve, vagy csak egyszerűen egészben sütve.

Sok családban ilyenkorra időzítik a disznóvágást, így aztán töltött káposzta, sült oldalas, dagadó, hurka- és kolbászhegyek ékesítik az asztalt és terhelik a gyomrot. A diós és mákos bejglivel már csak a szemünket kenegetjük, mert csak az kívánja.

A karácsony nem múlhat el hal, halászlé nélkül. Noha európai viszonylatban még mindig a magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb halat, karácsonykor a háztartások többségében kerül halétel az asztalra.

A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók harminc, az évente egyszer halat vásárlóknak pedig a harmincnyolc százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, általában a karácsonyhoz. Ez várhatóan az idén sem változik, ugyanakkor a bevásárlásoknál mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy milyen halat veszünk, ugyanis még a legnépszerűbb, leggyakrabban fogyasztott halfajták között is óriási árkülönbség lehet.

Halászlé, rántott hal

A magyar családokban többnyire halászlé és rántott hal szerepel a karácsonyi menüben, amihez jellemzően ­pontyot választanak a háziasszonyok.

– A fogyasztói szokásokat és az árak alakulását figyelembe véve várhatóan az idén karácsonykor is a ponty lesz a sláger az ünnepi menüben. Nem véletlenül, hiszen ennek a halfajtának az a legnagyobb előnye, hogy könnyen és sokféle módon elkészíthető, ráadásul megfizethető áron kapható – mondta Áman Attila, a nemrégiben indult, a halfogyasztás népszerűsítését célzó Kapj rá! kampány séf szakértője.

A szakértő szerint az elmúlt években a gasztronómia kezdi felfedezni, hogy a magyar halfajták változatosan elkészíthetőek: amellett, hogy a halat lehet sütni és rántani, párolva, grillezve, pástétomként vagy salátákban is tökéletes. Ennek köszönhető, hogy a hagyományos fogások mellett újdonságok is kerülnek az ünnepi asztalra.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!