Életstílus

2011.06.06. 15:45

Az anorexiások agya szorongással válaszol az ételre

<p>Washington, 2011. június 6., hétfő (MTI) - Orvosi képalkotó eljárással mutatták meg amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételektől, nem a jutalomközpont, mint általában.</p>

Az anorexiások - ról szóló kutatásról a Scientific American című tudományos ismeretterjesztő folyóirat online kiadása (http://www.scientificamerican.com) számolt be. Ebben áll, hogy az ételek vagy akár csak róluk készült fotók nézegetése az emberek többségében jó érzéseket kelt, ám az anorexiások éppen ellenkezőleg vannak ezzel: kellemetlenül érzik magukat a tartalmas étkek puszta látványától is.

Az anorexiások agyában a szorongással összefüggő terület vált aktívvá

    Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra. Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá. Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiások agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá. A különbség okának feltárása közelebb vihet az anorexiások és egyéb evészavarral küzdők kezeléséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!