Életstílus

2010.11.20. 09:00

Kíméletlen súrolószerek égett, ragacsos sütőhöz

<p>A sütőben kifröccsenő szósz, olaj vagy zsír azonnal le is ég, tisztításához ezért kíméletlen szerek kellenek. Íme!</p>

Kevesen tudják, hogy a bolognai szósz ízesebb és sűrűbb lesz, ha nem a tűzhelyen főzöd teljesen készre, hanem utolsó lépésként még bedobod a sütőbe egy órára. Az ínycsiklandozó fogás árával azonban számolnod kell: a szószból biztosan kifröccsen majd valamennyi, ami sajnos rá is ég a sütő aljára. Az ilyen és ehhez hasonló ragacsos, odaégett szennyeződések eltávolítása nem könnyű, gyakran durva szivaccsal történő erős súrolás sem segít.

Ilyenkor érdemes kipróbálni néhány háziszert is: a következő filléres csodaszerek kiváló fegyverek a zsíros szennyeződések ellen, bátran helyettesítsd velük a súrolószereket.

Makulátlan sütő sóval, ecettel

Az olyan, minden háztartásban megtalálható szerek, mint az ecet, a sütőpor vagy a cukor természetesen segíthetnek tisztává varázsolni a sütőt, miközben nem hagynak karcolásokat a felületen.

A só például önmagában is megkönnyíti a ragacsos, odaégett szennyeződések eltávolítását. A sütő alját enyhén nedvesítsd be, majd szórd be alaposan egyszerű háztartási sóval. Ezután kapcsold be, és addig melegítsd, amíg a só megbarnul. Nedves szivaccsal jól súrold át a koszos felületet, végül mosd ki langyos vízzel. A só erejét ecettel is fokozhatod: úgy keverd össze a kettőt, hogy sűrű masszát kapj, majd a még meleg sütő aljára kend fel a masszát. Hagyd melegen a sütőt, hogy az ecet elpárologjon, végül ecetbe mártott szivaccsal súrold le a koszt. Az ecet és a só zsíroldó, tisztító hatásának köszönhetően ez könnyen megy majd.

A cikk a www.femina.hu oldalon folytatódik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!