Életstílus

2010.10.02. 19:24

Mennyi ideig fogsz élni? - A születéskor várható élettartam

<p>Mennyire egészséges ma magyarnak születni? Hol állunk a nemzetközi egészségügyi rangsorban?</p>

Az élj gyorsan, halj meg fiatalon életfilozófiának napjainkban egyre kevesebb rajongója van. Manapság minden bizonnyal többen vágynak hosszú és egészséges öregkorra, mint a hippikorszakban.

Cikkünk segít eligazodni a statisztikai adatok között, megtudhatod, a magyar átlagéletkor miként viszonyul a Föld más országaihoz képest, valamint melyik ország biztosítja a legegészségesebb környezetet egy csecsemő számára.

A születéskor várható élettartam

Világszerte és Európában

A születéskor várható élettartam demográfiai adat, mely az élve születések halálozási életkorának átlaga. Ez a szám jelenleg a Földön 68,13 a nők és 63,46 év a férfiak esetében. Európában a nők átlagosan 77,8 évig élnek, míg a férfiak 70,8 évre számíthatnak a statisztikai adatok szerint.

Hazai adatok

A WHO által kiadott Világ Egészségügyi Statisztika 2010 adatai alapján hazánkban a születéskor várható élettartam 74 év. Nemenként ez a következőképpen alakul: nők esetében 78 év, férfiaknál 70 év. Az elmúlt 15 évben folyamatosan emelkedett ez a szám, és a szakértők szerint 15-20 év múlva akár az uniós átlagot is elérheti.

Japán nők az élen

A WHO adatai szerint 25 éve a japán nők vezetik a születéskor várható élettartam rangsorát. A szigetországban a szebbik nem várható átlagéletkora 86 év.

Hol áll hazánk az egészségügyi ranglétrán?

Az amerikai Newsweek nemrégiben megjelentetett egy százas toplistát a világ legélhetőbb országairól. A kutatás több szempont alapján rangsorolta az egyes országokat, így az eredmények oktatás, egészség, gazdasági versenyképesség, életminőség és politikai környezet függvényében alakultak. Az interaktív infografika szerint hazánk 100 ország közül a 33. helyen áll az egészségügyi ranglétrán.

17 érdekes tény a titokzatos Tibetről8 ország, ahol sárba tiporják a nők jogaitAz amerikai álom - más szemmelIndia, ahogy még sosem láttad16 érdekes tény Afganisztánról15 döbbenetes felvétel az űrből - a Hubble szemével15 izgalmas tény a pillangókrólA világ 15 legfurcsább állata15 nő, aki Nobel-díjat kapottHíres nők a történelemben

A Legjobb Országok címmel megjelent különszám célja az volt, hogy feltérképezze, melyik országban nőhet fel egy újszülött a legbiztonságosabb és legegészségesebb környezetben. A százas lista az öt kategória súlyozásával állt össze, aminek kiszámításához olyan külső szakértőket is bevontak, mint a Nobel-díjas közgazdász, Joseph E. Stiglitz.

Az első három helyen az összesített eredmények szerint Finnország, Svájc és Svédország áll. Az utolsó három helyen pedig három afrikai ország: Kamerun, Nigéria és Burkina Faso.

Bár a 33. helyezés előkelőnek tűnhet, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a közép-kelet-európai régió sok országa megelőzött minket. Ezen a földrajzi területen a legjobb eredményt Szlovénia érte el a 24. hellyel. A szlovéneket követik a csehek - rögtön a 25. helyen. Horvátország a 28., Lengyelország pedig a 29. helyen végzett.

Gazdaság és oktatás

Hazánkban a vizsgált öt terület közül a gazdasági dinamizmus hozta a legrosszabb eredményt: versenyképesség tekintetében a 49. helyen végeztünk. Az oktatás területén már jobban állunk, a 24. helyen. Ezzel a helyezéssel pedig olyan országokat előztünk meg, mint az Amerikai Egyesült Államok - mely a 26. helyen végzett - vagy Luxemburg - mely a 29. a sorban.

Mennyire vagyunk egészségesek?

Az egészség területén volna még mit fejlődnünk - derült ki a Newsweek értékeléséből. A várható átlagéletkor figyelembevételével rangsorolták az országokat, így hazánk a 42. helyen végzett. Jelenleg a legegészségesebb környezetet és a legjobb kilátásokat egy csecsemő számára Japán, Svájc és Svédország biztosítaná.

Szerző: Horváth Eszter

Forrás: Femina.hu

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!