Életstílus

2010.10.01. 15:41

Hogyan kedveltessük meg gyermekeinkkel a zöldségeket?

<p>Nagyon fontos már korai gyermekkorban egy egészséges életmód kialakítására összpontosítani. Tudd meg, hogyan veheted rá gyermekedet, hogy friss zöldségeket is fogyasszon.</p>

Tegyük fel, úgy döntöttél, hogy magad fogod megtermelni a zöldségeket családod számára. Ez egy remek döntés az egészséges életmód irányába. Gratulálunk! Hiszen nagyon fontos már korai gyermekkorban megszerettetni a gyermekünkel az egészséges ételeket.

Mit tehetsz azonban, ha a gyermeked nem hajlandó zöldséget enni, viszont a csipszet és a csokoládét korlátlan mennyiségben pusztítja? Most, hogy ennyi friss zöldség van a kertedben, hogyan győzöd meg csemetédet, hogy megegye azokat?

Folyamatosan azt halljuk mindenhonnan, hogy az  egészségünk érdekében napi 5-9 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk. Sajnos a legtöbb esetben a felnőttek sem törődnek ezzel az irányelvvel, így aztán a gyermekek sem jutnak elegendő rosthoz és vitaminhoz.

Hogyan kellene meggyőznöd gyermekedet a zöldségfogyasztás előnyeiről?

Néhány tanáccsal megpróbálunk mi is segíteni neked, hogy válogatós gyermeked szívesen fogyasszon zöldségeket is:

Kínáld minél többféle zöldséggel! Ha így teszel, amikor még 2-4 éves, az esély is nagyobb lesz arra, hogy majd később megeszi, hiszen időben hozzászokik.

Mutass jó példát! Ha látja, hogy te is, akár nassolás helyett is, zöldséget, gyümölcsöt rágcsálsz, nagy valószínűséggel ő is ugyanezt fogja tenni.

Készíts gyerekbarát, egészséges nasikat! Keverj össze egy csupor friss gyümölcsöt egy csupor aszalt gyümölccsel vagy nyers zöldségekkel, két kocka csokival vagy mandulával, dióval. Először a csoki tűnik majd el, de utána nekilát a többi tányérban található eledelnek is.

•  Vegyítsd a zöldségeket! Készíts újdonságokat, akár új, egzotikus zöldségek használatával, akár a régiek új, szokatlan módon történő elkészítésével. Vedd rá, hogy legalább ízlelje meg. Ha nem tetszik neki, semmi gond! Készítsd el a régi, megszokott módon.

•  A vacsoraasztal nem csatatér! Ha nincs kényszer, nem kötelező megenni a “nemszeretem” ételeket, akkor a gyerek is nyitottabbá válik és kíváncsian vizsgálja majd az új ételeket.

Ha semmi nem használ, akkor rejtsd el a zöldségeket! Természetesen nem a fiók aljára, hanem apróra vágott répát, cukkínit stb. bújtass palacsintába, krumplipürébe, levesekbe, tésztaszószokba vagy pizzára.

•  Vond be őt is a konyhai tevékenységekbe! Vidd magaddal bevásárolni a gyerekeket, főzzetek együtt vacsorát! Engedd meg nekik, hogy könnyebb dolgokat elkészítsenek, sőt legyen nekik is egy saját kis területük a kertben, amit gondozhatnak.

Próbáld ki a következő receptet!

Azt is el lehet érni, hogy ugyanannak a zöldségnek mindig más íze legyen. Azokkal próbálkozz először, amiket szeret. Az alábbiakban mi is bemutatunk példaként egy édesség-receptet.

Az alaprecept hozzávalói a következők: 3 kanál vaj, 2 csésze cukor, 400 g sűrített tej.

Egy edényben melegítsd meg a vajat a cukorral, óvatosan kevergetve, amíg a cukor el nem olvad. Adj hozzá egy csészényi apróra vágott gyümölcsöt a kevésbé kedvelte közül, valamint sűrített tejet. Lassú tűzön készítsd, és folyamatosan kavargasd, hogy le ne égjen. Körülbelül 20 perc után felforr.

Ha szeretnél, most adhatsz hozzá csokoládét; körülbelül 6 kockányi étcsokoládé elegendő lesz.

Miután minden összetevő összefőtt, öntsd ki egy tányérra/tálcára, hagyd hogy megdermedjen, majd vágd kockákra és utána fogyasszátok jó étvággyal.

Ha ez sem jön be, ne ess kétségbe! Próbálkozz tovább, gyermeked a zöldésgeket is meg fogja szeretni egyszer! Te tisztában vagy azzal, hogy a földkerekség legjobb és legegészségesebb zöldségeit tálalod neki, egy nap ő is emlékezni fog erre!
Forras: www.csaladvilag.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!