Életstílus

2010.09.15. 19:45

Még mindig vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség

<p>Háromszor több 65 év alatti magyar hal meg infarktusban, mint az Európai Unió 15 tagállamának átlaga - mondta Merkely Béla annak kapcsán, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) tizedszer rendezi meg a Városligetben a "Szívünk napját".</p>

Az MKT elnöke hangsúlyozta: bár az utóbbi években javultak nálunk a szív- és érrendszeri betegek túlélési esélyei, még mindig ez a vezető halálok, az emberek 51 százaléka szívbetegségekben hal meg.

Merkely Béla elmondta: számos tradicionális oka is van annak, hogy Magyarországon a 65 év alattiaknál gyakoribb az infarktus, mint Európa nyugati felén. Ebben közrejátszik az is, hogy Európa középső és keleti felén, így Magyarországon is az emberek keveset mozognak, sokat dohányoznak és kevésbé figyelnek arra, mit esznek. A városligeti rendezvény legfőbb célja, hogy ezekre a rizikótényezőkre felhívják a figyelmet - tette hozzá.

A hagyományosan szeptember utolsó vasárnapján rendezett Szívünk napján, idén szeptember 26-án a városligeti nagyréten 12 helyen állítanak fel szűrőpontokat, ahol a vérnyomáson, koleszterinszinten kívül más értékeket is megmérettethetnek a látogatók, és szükség esetén szakemberekkel konzultálhatnak a kezelésről - mondta az MKT elnöke. Ezen kívül előadásokat hallgathatnak meg a résztvevők például a hirtelen szívhalálról, a nők és férfiak szívproblémái közötti különbségekről, a sportolók szívéről. Nagy közös sétát és táncot is szerveznek.

Merkely Béla úgy véli: bár a híradásokban egyre több hirtelen szívhalálról esik szó, valójában nincs több eset, mint korábban. A hirtelen szívhalál főleg a fiatalokat érinti és a koszorúér betegségeivel függ össze, tehát bekövetkezhet például a szívizom sérulése, gyulladása miatt. Az idősebb korban bekövetkező infarktusok 80 százaléka viszont az erek elmeszesedésével függ össze - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!