Életstílus

2010.09.22. 17:11

A fiatalok többsége 13-14 éves korban veszíti el szüzességét

<p>A fiatalok többsége 13-14 éves korban veszíti el szüzességét - derül ki a többi között az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szerdán nyilvánosságra hozott kutatásából.</p>

Simich Rita, az OEFI főigazgató-helyettese a Független Hírügynökségnek azt mondta: az is megdöbbentő, hogy a megkérdezett több mint 3 ezer diák fele szinte senkivel nem beszél a szexről, se a családjával, se a barátaival, pedig hihetetlen információhiány, kesze-kuszaság van a fejében a témával kapcsolatban.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet még tavaly az Egészségügyi Minisztérium támogatásával végezte a kutatást. Az adatgyűjtés a 14-16 éves diákok szexualitássalkapcsolatos ismereteire, attitűdjeire és viselkedésére vonatkozott. A diákok közül 1300 nyolcadikos és 1986 tízedik évfolyamos diákot kérdeztek meg, míg a pedagógusok közül 846 tanárt értek el a kérdőívvel.

A válaszok alapján kiderült, hogy a fiúknál az első szexuális élmény átlagos életkora a 13,56 év, a lányoknál pedig 13,97 év. A 16 évesek közül a fiúknak már 63 százaléka, a lányoknak pedig 56 százaléka válaszolta azt, hogy túl van a szüzessége elvesztésén. Simich Rita szerint bár kétségtelen, hogy fizikailag egyre korábban válnak éretté a fiatalok, lelkileg, érzelmileg viszont nagyon le vannak maradva. Épp ezért veszélyes egészségügyileg is, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik a szexuális életet - tette hozzá.

A felmérés szerint a fiatalok csaknem fele, 42 százaléka, az alapvető témát érintő információkkal sincs tisztában. A fiúk például szinte alig tudnak valamit a menstruációról, egyik nem sem ismeri a szexuális betegségeket, az óvszeren kívül a fogamzásgátlás lehetőségeit. Hiába lenne számos kérdésük, a vizsgálat szerint a fiúk kétharmada, a lányok fele egyáltalán nem beszélget senkivel a témáról. Sem a szüleikkel, sem tanáraikkal, de a barátaikkal sem.

Simich Rita szerint az is megdöbbentő, hogy bár a megkérdezett pedagógusok 70 százaléka érzékeli a fiatalok szexualitással kapcsolatos problémáit, mégis többségük azt mondja, ennek megoldása a család dolga, nem az övék.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!