Életstílus

2010.09.17. 12:39

6 tipp, hogy több időd maradjon

<p>A munkahelyen állandó a teljesítménykényszer, otthon mindig csak a felfordulás, és mit is jelent az a szó, hogy "szabadidő"? Hol a kiút az állandó hajtásból?</p>

A nyárnak egy szempillantás alatt lett vége, és már karácsonyi hirdetésekkel találkozunk. Csak kapkodjuk a fejünket, a tennivalók egyre tornyosulnak, és a Jézuskától leginkább önmagunk klónját kérnénk - hiszen képtelenség annyi mindent egyedül elvégezni... Van arra mód, hogy ne érezzük azt állandóan: soha nem lesz vége a tennivalóknak?

1. Járj a végére

Például úgy, hogy mindig befejezed, amit elkezdtél. Banálisnak hangzik, de ha egy pillanatra megállsz, és elgondolkodsz, mennyi minden van, aminek még nem jártál a végére, kiderül, hogy nem is olyan butaság ez. Ha például a munkahelyeden, vagy akár otthon bevezeted azt a szabályt, hogy ami a kezedbe kerül, azt megcsinálod, és addig nem fogsz új dologba, amíg az előzőt be nem fejezted, nagyon le fog egyszerűsödni az életed. Még ha úgy is tűnik, hogy túl sok mindennel muszáj egyszerre zsonglőrködni, az nem hatékony módszer.

2. A problémákat a felmerülésük sorrendjében oldjuk meg

Ne stresszeld magad fölöslegesen. Rengeteg dolog kavarog a fejünkben állandóan, és semmin nem változtat, ha még többet gondolunk rájuk. Mindig mindenre van megoldás. Néha nehezebb, néha könnyebb, de a lényeg, hogy tudd, hogyan fogod megoldani. Ha valami állandóan pörög a fejedben és nem tudod, merre indulj a problémával, keress egy alkalmas embert, és beszéld meg vele. A saját magunkkal való beszélgetés általában nem vezet jó eredményre. A legtöbbször csak azáltal, hogy egy másik valakinek vázoljuk a helyzetet, eszünkbe jut a megoldás, vagy jobban tudjuk értékelni a szituációt. Ne agyalj a dolgokon, inkább csinálj valami olyat, ami kifelé irányítja a figyelmed:edzés, fizikai munka, séta, barátok. Vagy hallgass zenét, olvasgass olyan dolgokat, ami jókedvre derít, és a félig borús mindjárt majdnem derűsnek látszik.

3. A lista varázsa

Ha végképp el vagy havazva, készíts egy listát a tennivalókról. Ne csinálj semmit, csak ülj a fenekeden, amíg mindent le nem írtál, ami csak eszedbe jutott. Legyen rajta minden, amit rendszeresen szoktál végezni: takarítás, bevásárlás, találkozók, játék, kinek mi. Aztán tartsd a kezed ügyében a listát, később még úgyis beugrik pár dolog. Most rendezd őket fontossági sorrendbe. És most jön a lényeg: a lista alsó részén található tennivalók mellé írj neveket: ki fogja helyetted megcsinálni. Nem vicc, nem kell mindent egyedül végigharcolnod. Ha vannak gyerekeid, imádni fogják, hogy rendszeres feladataik vannak. A férfi pedig nem a kenyérkeresésre korlátozott különleges faj, nyugodtan kiveheti a részét a családi ügyintézésből, a háztartási munkákból, és a gyerekek körüli tennivalókból. Ha mind a ketten dolgoztok, osszátok meg egyenlő arányban a munkán kívüli tennivalókat is.

4. Ki a tévével!

Most, hogy összeszedted az elvégzendő dolgaidat, nézd meg, honnan tudnál hasznos dolgokra fordítható időt lecsippenteni. Itt van rögtön a tévé... Igazi gonosz kis időrabló. Az ember bekapcsolja, csak hogy "legyen valami, ami mormol", és időnként rámered egy tányérral és törlőronggyal a kezében. Aztán leül, mert érdekesnek találja, amit lát, és már el is röppent fél óra. Nagyon izgalmas dolog eldugni a tévét néhány hétre, és megnézni, mi történik az életeddel. Ha például rádiózol helyette, semmi fontosról nem maradsz le, viszont sokkal több időd marad a családra, az olvasgatásra, beszélgetésre. És ha nagyon unod a tévétlenséget, legalább elmész kirándulni, kocogni, fitneszterembe, vagy meglátogatod a barátaidat.

5. Gondold újra

Ha úgy érzed, a háztartás rabja vagy, van néhány luxusnak tűnő megoldás, ami – jobban megvizsgálva a dolgokat – korántsem az. Például megrendelheted előre több hétre a család vacsoráját, számos cég főz egészségeset, diétásat, vegetáriánust, vagy amit csak szeretnél. Ma már ezek az ételek finomak és megbízhatóak, és a ráfordított csekélyke plusz pénz igazán megéri azt az időt, amit a főzőcskénél, mosogatásnál megspórolsz. Nem jobb csak akkor főzni, ha kedved van valami finomat alkotni, vagy ha vendégek jönnek? Vagy az esti kötelező robot helyett répatortát sütni a gyerekekkel?

A másik, gazdagok kiváltságának titulált remek találmány a takarítónő. Nem, nem olyan drága, és nem kell minden nap jönnie. Ha a hétvégi nagytakarítást átruházod egy megbízható tüneményre, a hétköznapi gyors tisztogatások már nem okoznak akkora terhet. És amíg a tünemény suvickol, ti bátran bicajozhattok, nagyszülőzhettek, és egyéb hasznos dologgal tölthetitek az időtöket. Nem nagyon lehet a családdal, barátokkal töltött időt forintban mérni...

6. Saját idő

A legfontosabb: ne táblázd be minden szabad perced. Legyen minden nap egy óra, ami a te időd, és azt teszel vele, ami épp eszedbe jut. Ez lehet akár reggel is, vagy a nap végén, mikor elcsendesültek a dolgok körülötted, de akár délutánra is teheted, ha úgy illik az életedbe. Töltsd olvasgatással, kényeztető fürdővel, kocogással, barkácsolással, szomszédolással, ami épp jól esik. A kozmetikus és a fodrász betervezett idő, azt ne ide számold. Igazi, kötelezettségek nélküli egy egész óráról beszélek. Ha nagyon pörgős az életed, rendszeresen fel kell töltődnöd, hogy legyen miből adnod. Ha mindig magadat teszed az utolsó helyre a fontossági listán, végül kikészülsz, és mindenki mást fogsz hibáztatni a "te sanyarú, túlhajszolt életedért". Nem fog senki kevésbé szeretni, ha visszautasítasz egy munkát a megfelelő indokokkal, vagy nem ragyog körülötted mindig a lakás. Viszont sokat adhatsz, ha kiegyensúlyozott, sugárzó és jókedvű vagy. Legyél fontos magadnak.
Forrás: www.nana.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!