Páratlan lelet

2022.08.28. 11:20

Rejtélyes építmények, amelyek a legfényesebb csillag felé igazodnak

A Louisiana Állami Egyetem (LSU) kampuszán található mesterséges halmok a legrégebbi ismert, ember alkotta építmények Észak-Amerikában.

A legrégebbi emberi építmény Észak-Amerikában

Forrás: LSU

A két egyedülálló domb hatméter magas, és mindkettő az éjszakai égbolt egyik legfényesebb csillaga felé igazodik. Azok közé az építmények közé tartoznak, amelyeket egykor az őslakosok építettek Louisianában – írja az Origo.

Forrás: LSU

Az építmények közül több megsemmisült az elmúlt évszázadok során, ám az LSU egyetemi dombjai jó állapotban maradtak meg és szerepelnek a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásában is –  mutat rá az American Journal of Science tudományos szaklapban publikált tanulmány.

Az egyetem kutatói úgynevezett üledékmagmintákat gyűjtötték a helyszínen, a feltárás során leégett nád- és nádnövényekből származó hamurétegek és leégett csontok maradványai kerültek elő. 

Mindez a szakemberek szerint arra utal, hogy a halmokat ünnepi célokra használták. Az anyag szénizotópos elemzése azt mutatja, hogy azok több ezer év alatt épültek, és a "B" betűjelűre keresztelt halom építése körülbelül 11 ezer évvel ezelőtt kezdődött.

Az üledékrétegben talált fák gyökerei azt jelzik, hogy a B-halmot körülbelül 8200 évvel ezelőtt hagyták el az emberek, amikor az északi féltekén jelentős éghajlati esemény zajlott le. 

A hőmérséklet hirtelen átlagosan körülbelül 1,6 Celsius-fokkal csökkent, ami körülbelül 160 évig tartott. Ezután – körülbelül 7500 évvel ezelőtt – az őslakosok új halmot kezdtek építeni az elsőtől északra, az "A" jelűt.

Az új elemzések szerint a bennszülöttek az A-építmény építésekor az elsőt próbálták meg rekonstruálni, így mindkettő körülbelül 6000 évvel ezelőtt készülhetett el a mai állapotában.

Nem tudunk ennél korábbi ember alkotta építményről Észak-Amerikában, több ezer évesek és még ma is léteznek 

– mondta Brooks Ellwood, a kutatás vezetője és az LSU Geológiai és Geofizikai Tanszékének emeritus professzora a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Mindkét halom gerince egy úgynevezett „irányszög" mentén helyezkedik el, amely körülbelül 8,5 fokkal van keletre a valódi északtól. Geoffrey Clayton, az LSU csillagásza és a tanulmány társszerzője szerint körülbelül 6000 évvel ezelőtt az Arcturus vörös óriáscsillag körülbelül 8,5 fokkal mozdult keletre az éjszakai égbolton, ami azt jelenti, hogy mindkettő a kampusz építményeinek gerince mentén helyezkedhetett el.

Az Arcturus az egyik legfényesebb csillag, amely a Földről látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!