Sikertörténet

2022.08.28. 15:00

Már hosszú távokat is képes megtenni az egy éve megmentett teknős (fotó)

Már hosszú távokat is képes megtenni az egy éve megmentett teknős a Földközi-tengeren, a Salina névre keresztelt állat egy év gondozás, majd a természetes közegébe történő visszatérés után egy hónap alatt 1500 kilométert úszkált - közölte a dél-portugáliai Porto d'Abrigóban található Zoomarine állatrehabilitációs központ.

A Salina névre keresztelt álcserepesteknős a dél-portugáliai Zoomarine állatrehabilitációs központ gondozta, miután egy halász 2021 júliusában megmentette a biztos pusztulástól

Forrás: Facebook/Zoomarine Algarve, Portugal

Az álcserepesteknőst (Caretta caretta) Ricardo Goncalves halász mentette ki a portugáliai Guadiana folyóból 2021 júniusában súlyos állapotban, a Zoomarine szerint ugyanis egy ipari hálóba akadt, és egy horog fúródott a gyomrába. A teknős, amelynek sorsa annak idején sokat foglalkoztatta a portugál közvéleményt, csak Goncalves gyors segítségének köszönhetően maradt életben.

Salina útját az állatvédők egy chip segítségével számítógépen keresztül követik nyomon. Miután a tengerbe engedték Faro közelében, a Gibraltári-szoroson át a Földközi-tengerre úszott, majd többször is megfordult a marokkói partoknál. Az állatvédők úgy fogalmaztak, továbbra is "örömmel és apai büszkeséggel" kísérik figyelemmel a teknős életét.

A tengeri teknősök leginkább a trópusi és szubtrópusi tengerekben érzik otthon magukat, az állatvédő csoportok, például a WWF szerint azonban 

az utóbbi évtizedekben drámaian csökkent a populációjuk. 

A hét fajból hat szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat felsoroló vöröslistáján.

Az akár két méternél is hosszabbra növő tengeri teknősök legnagyobb ellenségei az ipari halászat hálói, amelyekbe gyakran kerülnek "járulékos fogásként" - a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint évente mintegy 250 ezer alkalommal. Az állatok túlélését az éghajlatváltozás, a tengerszennyezés, a tengerpartok átépítése, valamint a teknősök húsa, tojása és páncélja iránti növekvő kereslet is veszélyezteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!