Egy kis nyári retro

2022.08.12. 14:15

Klasszikus hajók és veterán autók seregszemléjét tartják a Balaton partján

Augusztus 19-én és 20-án rendezik meg a már huszonnégy éves múlttal rendelkező Tabu Oldtimer Vitorlás Kupát Balatonkenesén.

Forrás: Tabu Kupa

Huszonnégy évvel ezelőtt született meg a tradicionális fahajók számára rendezett balatoni túraverseny ötlete. A rendezvény egyben a régi hajók seregszemléje is. Az eseményre minden évben az augusztus 20-ához legközelebb eső szombaton kerül sor Balatonkenesén. A Tabu Kupa immáron hét esztendeje egyben Bujtor István színművészre emlékező verseny is.

A verseny alapötletét egy 80-as években a Starnbergi-tavon gyönyörű, régi hajók számára rendezett verseny adta, amelyre a Tabu hajó tulajdonosát, Kollár Lajost is meghívták. Innen indult az ötlet, hogy érdemes ezeket régiségeket egy seregszemle erejéig a Balatonon is összehozni.

Bujtor István emlékére szervezik a versenyt, aki maga is szerelmese volt a vitorlázásnak, fotó: Tabu Kupa

Az első Tabu Kupa sikerén felbuzdulva támadt az ötlet, hogy ne csak régi hajók, hanem veterán autók is szerepet kapjanak a rendezvényen, így a Tabu Kupa nyitórendezvénye a verseny előtti pénteki napon a „Klasszikus Autók a Balatonnál” veteránautó-felvonulás a Balaton északi partján.

Hét évvel ezelőtt találkoztam Bujtor István feleségével, Judittal, s ugyebár köztudott, hogy István is a vitorlázás, a régi hajók nagy szerelmese volt. Mikor István elhunyt, felajánlottam a Tabu Kupát Bujtor István Emlékversenynek

– mondta el Kollár Lajos, a verseny ötletgazdája és főszervezője.

A programsorozat  augusztus 19-én, pénteken a veterán autók felvonulásával kezdődik Alsóörsön. Ezután az autók Balatonfüred felé veszik az irányt, ahol Bujtor István szobránál megemlékeznek a legendás színművészről, és ahol beszédet mond Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Kollár Lajos.

A veterán autók felvonulnak a Balaton északi partján az AlsóörsBalatonfüredDörgicse útvonalon, majd a Balatonkenese felé tartó visszaúton kitérőt tesznek Tihanyba.

Augusztus 19-én több településen is megcsodálhatjuk a régi járgányokat, fotó: Tabu Kupa

A veterán autók iránt érdeklődők augusztus 19-én a következő időpontokban és helyszíneken szabadon megtekinthetik az autókat:

9:00–10:30-ig Alsóörsön a Sirály Parkban,

11:00-12:45-ig Balatonfüreden a Vitorlás téren,

15:30-17:00-ig Tihanyban a Visszhang-dombon,

18:00-21.00-ig Balatonkenesén a Széchenyi Parkban.

Másnap, augusztus 20-án 10 órai rajttal indul a 24. Tabu Kupa – Bujtor István emlékverseny BalatonkeneseBalatonaligaBalatonkeneseBalatonalmádiBalatonkenese útvonalon, ahol a régi idők hajói mérkőznek meg egymással.

A program megvalósulását a Honvédelmi Minisztérium támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!