Többtonnás istenszobor is van köztük

2022.08.14. 16:00

A vörös khmerek rémuralma idején elrabolt műtárgyakat ad vissza Amerika Kambodzsának

Az 1970-es években elrabolt, majd eladott műkincseket ad vissza az Amerikai Egyesült Államok Kambodzsának.

Forrás: Facebook/Az Egyesült Államok kambodzsai nagykövetsége

Fotó: Seth Wenig

A vörös khmerek rémuralma idején elrabolt 30 műtárgyat egy brit műkereskedő adta el nyugati gyűjtőknek és intézményeknek.

Kultúránk lelke tér vissza a műkincsekkel

 - fogalmazott Keo Chhea, Kambodzsa washingtoni nagykövete azon az ünnepségen, ahol más műtárgyak mellett kiállították a páván lovagló, a hindu mitológiában szereplő Skanda hadisten szobrát is.

A műtárgyak bronzkortól a 12. századig terjedő időszakból származnak.

 

Damian Williams amerikai ügyész jelezte: néhány alkotás, köztük a 10. századból származó, Ganesha hindu elefántistent ábrázoló, több mint 3 tonnás szobor túl nehéz volt ahhoz, hogy elvigyék az ünnepségre.

 

Williams szerint szervezett hálózatok - köztük a vörös khmerekkel kapcsolatban álló fosztogatók - juttatták el a szobrokat Douglas Latchfordnak, egy ismert brit régiségkereskedőnek és csempésznek, aki aztán nyugati kereskedőknek, gyűjtőknek és intézményeknek adta el azokat.

Latchford még azelőtt meghalt, hogy kiadhatták volna az Egyesült Államoknak - jegyezte meg az ügyész.

 Williams elmondta: a homokkő és bronz műtárgyak egy részéről a tulajdonosok lemondtak, amikor az amerikai hatóságok közölték velük, hogy azokat ellopták Kambodzsából. Voltak viszont olyan műtárgyak is, amelyeket bírósági úton követeltek vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!