Űrkutatás

2022.06.06. 22:46

Rejtélyes kupolákat találtak a Holdon, a NASA vizsgálná őket

Rejtélyes, kupolákra emlékeztető szerkezeteket fedeztek fel a Holdon, a NASA vizsgálná a képződményeket.

Az amerikai űrügynökség legújabb célkitűzése azoknak a titokzatos geológiai formáknak a vizsgálata, amiket a tudomány Gruithuisen kupolák néven ismer; a két kőhalmot a feltételezések szerint a szilícium-dioxidban gazdag magma alakította ki  – írja a Futurism nyomán az Origo.

Az ilyenfajta magma azonban csak földi körülmények között, víz és vulkáni tevékenység jelenlétében jön létre, amelyhez szükség van a tektonikus lemezek mozgására is – márpedig ez nem tapasztalható a Holdon.

Forrás: NASA

A NASA két műszeregyüttest tervez a Holdra juttatni, közülük az egyik közvetlen közelről vizsgálná a szerkezeteket. Két műszer egy mozdulatlan leszállóegységről, távolról végezne méréseket, három eszköz pedig egy holdjáróra szerelve térképezné fel a kupolákat. Számítások alapján a jármű tíz nap alatt érné el a képződményeket, és kémiai elemzéseket végezne. Az eredmények alapján ki lehetne deríteni, miként is jöttek létre a kupolák.

Borítókép: Illusztrációfotó / Roger-Viollet via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!