Éghajlatváltozás

2022.06.14. 16:35

Életeket követelt a heves esőzés

Legalább 15 ember meghalt és hét megsérült a heves esőzések keltette sárcsuszamlásokban Guatemalában, ahol a május eleje óta tartó rossz időjárás több mint 500 ezer embert érintett - közölték helyi idő szerint hétfőn este a helyi polgári katasztrófavédelem (Conred) illetékesei.

A 15 halálos áldozat között volt egy nő és hat gyermeke, valamint három kiskorú testvér 

- számolt be a Conred.
Az erős széllel kísért esőzések földcsuszamlásokat, áradásokat okoztak, rombolva az infrastruktúrát, súlyos károkat okozva a közép-amerikai ország nagy részén.
A Conred szerint 930 ház, nyolc iskola, több mint 80 út és hét híd sérült meg, amelyek közül három teljesen megsemmisült.
A leginkább érintett területek azok, ahol túlnyomórészt őslakosok élnek. 

Ezek az emberek a természeti katasztrófák kárvallottjai elősorban. Guatemala 17 millió lakosának közel 60 százaléka szegénységben él.
A 2021-es esőzések 35 ember halálát okozták, három ember eltűnt, tizenheten pedig megsérültek, és mintegy 1,5 millió embert érintettek. Közel 12 000 embert kellett kimenekíteni biztonságos helyre.
A májustól novemberig tartó esős évszak évente több száz emberéletet követel Közép-Amerikában, az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett régiók egyikében.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!