Szomorú statisztika

2022.05.18. 19:20

Gyilkol a szennyezett víz és levegő

Világszerte 9 millió halálos áldozatot követelt 2019-ben a környezetszennyezés – áll a The Lancet tudományos folyóirat szerdán közzétett jelentésében, amely hozzáteszi, hogy ez a szám 2015 óta semmit sem javult.

A folyóirat környezetszennyezést vizsgáló bizottságának adatai szerint 

a víz és a levegő rossz minősége, valamint a mérgező hulladék a felelős minden hatodik halálesetért a bolygón.
A tanulmányban rámutattak, hogy a beltéri és a kültéri légszennyezettség több mint 6,7 millió ember idő előtti halálát okozta 2019-ben, s ez a szám egyre nő. 

A víz szennyezettsége miatt 1,4 millióan, ólommérgezés miatt 900 ezren hunytak el idő előtt.
Jóllehet a tanulmány szerint csökkent a mélyszegénységből fakadó környezetszennyezés – például veszélyes hulladékok égetése – okozta halálesetek száma, többen haltak meg kültéri levegőszennyezés és káros vegyi anyagok, például ólom okozta mérgezés miatt.
Az elmúlt két évtizedben 66 százalékkal nőtt az ipari szennyezésből, például üzemanyag-égetésből fakadó halálesetek száma, kutatók szerint elsősorban a nem megfelelő városfejlesztés, a rossz szabályozás és a népességnövekedés miatt.
Hangsúlyozták:

a szennyezettséggel összefüggő halálesetek több mint 90 százalékát alacsony vagy közepes jövedelmű országokból jelentették, a probléma megoldására tett lépések száma azonban továbbra sem elég. 

A tanulmányban emellett felhívják a figyelmet a szennyezettség, az éghajlatváltozás és a biodiverzitás csökkenése közötti összefüggésre is, valamint sürgetik a fosszilis tüzelőanyagok használatának beszüntetését.

A kutatók azt is leszögezik, hogy jóllehet a környezetszennyezés okozta károk rendkívül súlyosak mind egészségügyi, mind gazdasági téren, a megelőzésére még mindig nem fordítanak megfelelő figyelmet, éppen ezért a tudatosság növelését sürgetik. 

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!