Isteni nyulak

2022.05.22. 10:00

Felfedezték a részeg azték nyulak templomát

A felfedezett templomot egy azték istennek, Ometochtli-Tepoztēcatlnak szentelték, aki a termékenységgel, a részegséggel és az alkoholos itallal, a pulque-val áll a hit szerint kapcsolatban.

Az El Tepozteco egy távoli azték templom, amely a Sierra de Tepoztlan egyik csúcsára épült a mexikói Morelosban. Az azték mítosz úgy tartja, hogy Tepoztēcatl a Centzon Tōtōchtin névre hallgató, „isteni nyulak" csoportjának egyik tagja volt, akik gyakran részeg mulatságokon találkoztak – írja az Origo.

Az El Tepozteco egy hegycsúcson található, 2310 méteres tengerszint feletti magasságban, kilátással Tepoztlánra, Ce Acatl mitologizált alak szülőhelyére, aki később a Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl nevet kapta.

A templom idővel Tepoztecatl egyik fontos, kultikus központja lett, amely az azték világ minden részéből vonzotta a látogatókat. 

A helyszín egy 6,4 méter magas emelvényből áll, amely egy 3,3 méter magas templomalapot támogat. A fő templomépület jelenleg 2,7 méter magas. Eredetileg két helyisége volt, ahol Tepoztecatl szobrát vallási szertartások céljából helyezték el. A terület keleti oldalán egy sor teraszon lakóházakat építettek a papok és a templom karbantartását végző személyzet elhelyezésére, írja a HeritageDaily online tudományos portál.

Az El Tepozteco-i ásatások során azonosítottak egy jelzést, amely Ahuizotl azték császárt, a nyolcadik azték uralkodót, valamint Tenocstitilan város elöljáróját, Hueyi Tlatoanit említi. Utóbbi az uralkodói titulus navatl megnevezése. Egy másik betűjel a „Tíz nyúl" naptári dátumot rögzíti, amely az időszámításunk szerinti 1502-es évet jelenti. Azt jelezi, hogy mikor építették először a templomegyüttest, amelyet a szakemberek szerint Ahuizotl halálának emlékére emeltek.
Az egyéb jelek között szerepel egy türkiz korona és egy nyilakkal ellátott pajzs, amely arra utalhat, hogy a templom egyes részeit a hármas szövetség (a Nahua Altepetl városállamok, azaz Mexikó-Tenocstitlan, Tezcoco és Tlacopan közötti szövetség) idején építhették valamikor Krisztus után 1452 körül.

El Tepoztecót valamikor a spanyol hódítás idején, időszámításunk szerint 1519–21. között elhagyták a lakói, valószínűleg akkor, amikor a Hernán Cortés parancsnoksága alatt álló katonák megtámadták és porig égették Tepoztlánt.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!