Durva veszélyek

2022.05.04. 10:20

Elismert pszichiáter is felszólalt a gyerekkori nemváltó beavatkozások ellen

A német kormány jelentősen megkönnyítené a nemváltó beavatkozások engedélyezését.

A Németországban nemrég kinevezett zöld párti queer kormánymegbízott egyik célja, hogy megkönnyítse a nemváltó beavatkozások engedélyezését a fiataloknak. Egy szakértő szerint azonban ennek komoly következményei lehetnek – olvasható a V4NA cikkében.

A német kormány jelentősen megkönnyítené a nemváltó beavatkozások engedélyezését. Az ötlet gazdája Sven Lehmann, akit nemrég neveztek ki a szexuális és nemi sokszínűség elfogadásáért felelős szövetségi kormánybiztosnak. Lehmann (bevallása szerint) elsődleges célja elsősorban most az, hogy a transzneműségről szóló törvényt teljesen megváltoztassa. Reményei szerint év végére teljesen eltörlik ezt a rendelkezést és sokkal egyszerűbb folyamat lesz a nemváltoztatás. Alexander Korte gyermek- és ifjúságpszichiáter élesen bírálta a kormánybiztos javaslatát. Véleménye szerint nagyon veszélyes lenne egy olyan intézkedést bevezetni, amely megengedné, hogy akár a 14 évesek is megváltoztassák a nemüket.

Ez a családokban is komoly feszültséget fog okozni, mert egyes tinédzserek a szüleik akarata ellenére változtatják majd meg a nemüket

– jelentette ki a szakember, aki bevallása szerint a Zöld Pártot támogatja, mégis óriási hibának tartja az elképzelést. Szerinte az is káros a fiatalokra, hogy a média úgy állítja be a nemváltoztatás, mintha azzal minden probléma megoldódna.

A médiában a példaképek eufórikusan számolnak be az állítólagosan komplikációmentes orvosi átmenetükről. Úgy tesznek, mintha a földi paradicsomot a nemváltoztatás végrehajtásával érnék el. Valójában életük hátralévő részében hormonpótló terápiára szorulnak

– magyarázta. Korte egyéb veszélyekre is felhívta a figyelmet. A transzszexualitást korszellem-jelenségnek és újfajta identifikációs sablonnak nevezte.

Ez elsősorban a fiatalok kiszolgáltatott csoportját szólítja meg. Bizonyos jelenetekben divatos transznak lenni. Ez pedig elsősorban olyan fiataloknak szól, akiknek a szexualitással kapcsolatos belső konfliktusuk van, vagy a társadalmi szerepkliséktől, szépségideáloktól szenvednek

– mondta.

Februárban Alice Schwarzer publicista is a transzszexualitás, mint trend veszélyeire figyelmeztetett.

Egyre több lány és különösen fiatal nő kerül a nemi problémák közé. A nők egyre ellentmondásosabb szerepével kapcsolatos, így indokolt kellemetlenségüket összetévesztik a transzszexualitással

– jelentette ki Schwarzer.

Nemrég egy aggódó édesanya is elmondta a véleményét azokról a tervekről, amelyeket Sven Lehmann kormánybiztos szeretne megvalósítani. Az Emma című magazinban írt nyílt levelet a német szövetségi queer-ügyi kormánybiztosnak. A nő aggodalmát fejezte ki Lehmann célkitűzései miatt, főként azt találta aggasztónak, hogy 14 éves kortól lehetővé tenné a nemátalakító műtéteket a szülői beleegyezés nélkül is. Azt kérte Lehmanntól:

Ne engedje, hogy 14 évesek ilyen mélyreható döntéseket hozzanak a teljesen bizonytalan élethelyzetükben a szüleik nélkül, akiket a média is félrevezet.

Stefanie Moers egyébként hangsúlyozta, hogy baloldali szimpatizáns, és a kormányzó Szociáldemokrata Párt tagja és támogatja a sokszínűséget és a másság elfogadását, mégis arra figyelmeztetett, hogy az LMBTQIA+ propagandája megzavarja a fiatal lányok identitását.

Nagyon meglepődtem, amikor a lányom elmondta, hogy a felső tagozatos osztálytársai milyen könnyen nevezik magukat pánszexuálisnak, biszexuálisnak, homoszexuálisnak és több diák transzszexuálisnak is

– fejtette ki. A nő azt is kérte a kormánybiztostól, hogy a családügyi tárca megbízottjaként ne csak a transzneműek és a melegek jogaiért dolgozzon, hanem minden fiatalért tegyen valamit. Nem kellett sokat várni a queer ügyekért felelős politikus válaszára. Sven Lehmann személyes támadásként élhette meg a nyílt levelet, a válaszában ugyanis sértő megjegyzéseket tett az anyukára.

A szöveget akár evangélikus keresztények és polgári fasiszták is írhatták volna. Egyszerűen abszurd arra kérni a queer biztost, hogy gondoskodjon heteroszexuális gyerekekről

– fogalmazott Sven Lehmann a közösségi oldalán. Az emberek felháborodtak a zöld párti államtitkár válaszán.

Most úgy tűnik, hogy aki nem ért veled egyet, az fasiszta. E felháborító vád miatt, Herr Lehmann, azonnal le kellene mondania!

– írja egy felhasználó a Twitteren. Volt, aki azt írta:

Könnyebb fasisztát kiabálni, mint érdemben foglalkozni a témával. Mit szólnál a mások iránti tisztelethez?

A Lehmannt alkalmazó szövetségi családügyi minisztérium azóta sem hajlandó kommentálni az esetet. A tárca a sajtó megkeresésére mindössze annyit reagált, hogy Lehmann nem a minisztérium dolgozójaként, hanem magánemberként mondta a véleményét, ráadásul mindezt nem is a tárca kommunikációs hálózatán keresztül tette, hanem a saját közösségi oldalán.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!