Pályaválasztás

2022.04.25. 17:55

86 szakmában több mint 200 tanuló versenyez idén a Szakma Sztár Fesztiválon

A rendezvénysorozat célja, hogy minél többen lássák, egy jó szakma felér egy diplomával.

Április 25. és 27. között rendezik meg a XV. Szakma Sztár Fesztivált, ahol 86 szakmában több mint 200 tanuló versenyez. Emellett szakmai és szórakoztató programok várják az érdeklődőket a Hungexpo területén.

Parragh László, a rendezvény főszervezője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a rendezvény megnyitóján hangsúlyozta, a parlamenti választás eredménye alapján az elmúlt időszak gazdaságpolitikája folytatódni fog, a kamara és a kormány közötti megállapodás továbbra is működőképes lesz, így folytatódik a több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Szakma Sztár Fesztivál is.

Fontosnak nevezte, hogy folyamatosan növekszik a szakmák bemutatását felvállaló Szakma Sztár Fesztivál, a 15 évvel ezelőtti induláskor 15 szakmában, mostanra 86 szakterületen versenyeznek a diákok, az agrárium belépésével pedig szinte a teljes magyar gazdaságot lefedik.

Parragh László elmondta, a rendezvénysorozat nyilvánosságával el kívánják érni, hogy minél többen lássák, egy jó szakma felér egy diplomával. Az MKIK elnöke rámutatott arra, hogy a szakképzés reformjával átjárhatóság alakult ki a szakképzés és a felsőoktatás között. A szakképzésben történt változások eredményeket hoztak, azonban ezt olyan folyamatnak kell tekinteni, amely igazodik a gazdaság igényeihez. Kiemelt cél a szakképzés, a felnőttképzés és a felsőoktatás kapcsolatának erősítése.

6995 diák indult el az idei szakmák versenysorozatán, közülük került ki a több mint 200, döntőben versenyző fiatal szakember, és kiválasztják a nemzetközi szakmai versenyeken a magyar indulókat is. A fesztiválra az ország minden részéből érkeznek pályaválasztás előtt álló diákok, köztük általános iskolások.

Győrffy Balázs, a rendezvény szervezésében együttműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, a Szakma Sztár Fesztiválon látható lesz, hogy a mezőgazdaság színes és sokrétű, széleskörű lehetőségeket rejt, érdemes rá jövőt építeni. Úgy fogalmazott, hogy az agráriumban is lehet valaki kiemelkedő, lehet sztár, és nemcsak a versenyen, hanem a későbbi életében is. A NAK elnöke kiemelte a támogató háttér fontosságát, és utalt arra, hogy a miniszterelnök jelenléte a megnyitón  jelzésértékű. A támogató kormányzat nemcsak szavakkal, de tettekkel, intézkedésekkel, források és teremtett lehetőségek sorával bizonyítja, hogy megbecsüli a szakmai tudást, a kétkezi munkát, a fiatalok erejét és képességeit.

Az agrárium nem egy letűnőben lévő életforma

Az agrárkamara elnöke szólt arról is, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari versenyeknek hosszú évtizedes hagyományai vannak Magyarországon. A Szakma Sztár Fesztivált megelőző szakmai versenyek szervezése során is arra törekedtek, hogy bemutassák az agrár- és élelmiszeripari ágazat szakmáit, a gazdálkodó szervezeteket, és szakember-találkozókat tartottak.

Elmondta:

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban kötött megállapodása alapján az idén közösen tartják a Szakma Sztár Fesztivált, 12 agrárszakmában 38 fő versenyezhet a helyszínen, és 22 agrárszakmában tartanak bemutatót a szakképzőintézmények.

Az idelátogatók láthatják, hogy az agrárium világa nem egy letűnőben lévő rozsdás, verejtékes, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, technológiájában megújuló univerzum, ígéretes és izgalmas életpálya-lehetőség. A mezőgazdaság óriási átalakuláson megy keresztül, az innováció, digitalizáció egyre inkább a hétköznapi gyakorlat részévé válik, nagy az igény a digitális eszközökkel jól bánó új generációkra.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!