Lakberendezés

2022.04.15. 08:27

5 kérdés, amit fel kell tenned szőnyegválasztás előtt

A szőnyegválasztásra sokan a lakástervezés legkönnyebb feladataként tekintenek: az ember választ egy neki tetsző mintát, a térbe illő méretet és már kész is! Mégis, a végeredmény sokszor nem azonos a fejünkben élő képpel, az összhatás zavaros, a szőnyeg nem lesz a szoba része, csupán egy földön elnyúló dísztárgy. Hogy ne essünk ebbe a hibába, érdemes vásárlás előtt átgondolni az alábbi kérdéseket.

Milyen funkciót szánunk a darabnak?

 

A szőnyegválasztás első és legfontosabb kérdése a funkció: e nagy textil szerepe elsősorban az, hogy komfortossá varázsolja a szobát - írja a Lakáskultúra. Puhaságot, melegséget, stílust ad a térnek. A nagyobb méretű darab a hangokat is megfogja: ha nincsenek sem szőnyegek, sem nagyobb, kárpittal bevont bútorok a helyiségben, visszhangzik a helyiség – ami, lássuk be, nem teremt túl otthonos hangulatot. A funkció alapján válasszunk a méretek, a különböző árnyalatok és minták, illetve a stílusok közül. 

A gyerekszobában például a biztonság és a tisztaság az első, ide jöhet egy csúszásmentes darab vagy padlószőnyeg, rövid szálhosszal, a hálószobában inkább a puhaság a fontos, míg a nappaliban egy erősebb minta a helyiség egész hangulatát meghatározza.

 

Mekkora méretet bír el a szoba?

A megfelelő méret meghatározásánál alapszabály: nagyjából 15-20 centiméter hely legyen még a szőnyeg széle és a rajta elhelyezett bútorok mögött. Vagyis: a bútorok ne lógjanak le róla, ha pedig a szőnyeg a kanapé elé kerül, a mérete pedig nem túl nagy, csak egy dohányzóasztalt helyezzünk rá, a foteleknek a szőnyegen kívül keressünk helyet. A szőnyeg egységbe foglalja a bútorokat, amik alá kerül, miközben térelválasztóként is működhet, ha egy nagyobb helyiség több funkciót is magába foglal.

Ha a hálószobába egyetlen nagyobb szőnyeg kerül, legyen akkora, hogy elférjen rajta az ágy, a két éjjeliszekrény és még túl is lógjon kicsit az ágy lábánál. Ha közepes méretet választunk, „csúsztassuk” el a lábak felé: a párnák sávja és a kis ágyvégi lerakók ez esetben nem kerülnek a szőnyegre, viszont két oldalt és a lábvégnél fusson túl 40-50 centit. Vagy válasszunk két kicsi kilépőt az ágy két oldalára, ám ezek ne legyenek hosszabbak a fekvőhelynél.

 

Milyen legyen a színe?

A szőnyegválasztás egyik kardinális kérdése, hiszen a kárpit – nagyságából adódóan – a tér meghatározó színfoltja lesz. Ha a szobát már eleve két-három domináns szín uralja, a negyedik eklektikus összképet adhat, ami nem minden helyiségben, otthonban mutat jól. Bizonyosan nem nyúlunk mellé, ha a textíliákat ugyanannak a színnek a különböző árnyalataiból válogatjuk össze. Jól mutat, ha a szőnyeg színe harmonizál a fal vagy a tapéta, egyéb textilek, függönyök, kárpitok árnyalatával. A szőnyeg belesimulhat a szoba egységébe, de egy, a helyiség stílusától teljesen eltérő darabbal ellenpontot is képezhet.
És ne feledjük: a világos szín tágítja a teret, a sötétebb szőnyegek pedig optikailag zsugorítják a szobát.

 

Hogyan válasszuk ki a tökéletes anyagot?

Ha kérdés, hogy szintetikus, vagy természetes anyagú szőnyeget vegyünk: vegyük figyelembe a térhasználatot. Minél nagyobb igénybevételnek lesz kitéve a szőnyeg – például a nappaliban a központi szőnyeg – annál gyorsabban rongálódik a természetes anyag. Kivéve a gyapjút, ami jól taszítja a port, de még tartós is – igaz, a minőségnek ára van, ez az egyik legdrágább szőnyeganyag.

 

Mi a megfelelő szálhossz?

A szőnyegválasztás utolsó szempontja, amit figyelembe kell vennünk, a szálhossz. A hálószobába pihe-puha, akár hosszú szálú, meleg szőnyeg kerüljön. A gyerekszobában a rövid szálú szőnyeg a praktikusabb, hiszen könnyebben tisztítható. Ugyanezen megfontolásból a nappaliba is érdemes ilyen szőnyeget választani, ha háziállatunk van. A fürdőszoba szőnyeg legyen csúszásállóval ellátott darab, illetve ha a tér jól szellőztethető, vagy padlófűtéssel ellátott vizesblokkról beszélünk, bátran választhatunk hosszú szálú anyagot, ellenkező esetben jobb a rövid szálhossz.

Borítókép: illusztráció

Címkék#szőnyeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!