Ördögi műalkotás

2022.03.06. 12:50

Több mint 23 milliárd forintért kelhet el Jean-Michel Basquiat festménye

Az 1988-ban, 27 évesen elhunyt amerikai művész graffitifestéssel kezdte festőművészi pályafutását.

Jean-Michel Basquiat Cím nélkül, avagy Ördög című festményét adja el Maezava Juszaku japán milliárdos egy májusi árverésen. A becslések alapján akár 70 millió dollárért, vagyis 23,5 milliárd forintért is elkelhet az 1982-ben készült alkotás az artnews.com művészeti hírportál szerint. Maezava Juszaku  6 éve vásárolta meg a Basquiat-festményt 57,3 millió dollárért, vagyis 19,2 milliárd forintért a Christie's aukcióján. A milliárdos gyűjtő képére a Phillips május 18-ra meghirdetett New York-i kortárs művészeti árverésén lehet majd licitálni.

Jean-Michel Basquiat neoexpresszionista alkotásait szívesen vásárolják a gyűjtők, 2021-ben a művész 3 képe kelt el 40 millió dollár fölötti áron.

Maezava Juszaku , akinek vagyona a Zozotown online kiskereskedelmi láncból származik, a Sotheby'snél 2017-ben szintén vett egy Basquiat-képet. A koponyát ábrázoló műért 110,5 millió dollárt, vagyis 37 milliárd forintot fizetett, megdöntve a művész aukciós rekordját. A japán vállalkozó ezzel be is írta magát a művészeti piac hírességei közé.

A Cím nélkül vagy Ördög című olajkép egy szarvas ördögöt ábrázol.

Ez a motívum Jean-Michel Basquiat művészetében gyakran megjelenik. A májusi árverés előtt az alkotás a Phillips árverési ház londoni, Los Angeles-i és tajpeji kiállításain látható.

Az 1988-ban, 27 évesen elhunyt amerikai művész graffitifestéssel kezdte festőművészi pályafutását, első önálló kiállítása 1981-ben volt.

A Christie's és a Sotheby's után a Phillips a 3. legnagyobb aukciósház a világon. A hongkongi terjeszkedést is tervező, News York-i és londoni székhelyű aukciósháznak 2021-ben 993,3 millió dolláros, vagyis 333 milliárd forintos bevétele volt az éves eladásból.

Borítókép: AFP / Jean-Michel Basquiat / Tolga Akmen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!