Igazi vandál

2022.03.08. 16:55

Elfogták a medvét, amely kirabolt egy pékséget

A Juan Carrito nevű állatot az elmúlt 2 évben többször is látták, amint az utcákon járkál és szökőkutakból iszik.

Befogták azt a veszélyeztetett appennini barnamedvét, amely betört egy pékségbe az olaszországi Abruzzo tartományban. Juan Carritót, ahogy a közép-olaszországi Roccaraso falujának lakói elnevezték, egy problémás állatoknak fenntartott intézménybe vitték.

A veszélyeztetett appennini alfajhoz tartozó barnamedve december elején egy éjszaka betört egy pékségbe, és befalta a süteményeket.

A The Guardian cikkében beszámolt róla, hogy a 2 éves medvét akkor befogták, nyugtatót kapott, majd Abruzzo, Lazio és Molise tartományok egy emberektől távol eső nemzeti parkjába került. Egy héttel később azonban visszatért Roccaraso síközpontba, ahol lefilmezték, amint a hóban egy rá támadó, harapdáló, ugató kutyát ráz le magáról. Juan Carritót továbbá az elmúlt 2 évben többször is látták, amint az utcákon járkál és szökőkutakból iszik. Nemrég a vasútállomás közelében vették észre, vasárnap délután pedig csalival, valamint egy medvék befogására használt, úgynevezett csőcsapdával befogták.

Altató injekciót kapott, majd a Chieti megyei Palena medverezervátumba szállították. A rendőrség azt mondta, noha nehéz döntés volt, mégis be kellett fogni magabiztos viselkedése miatt, saját épsége érdekében.

A beavatkozásra szükség volt, hogy a medvét megvédjük, távol tartsuk a veszélyes helyzetektől, és attól a környezettől, ahol túl régóta szinte csakis hulladékot evett

– mondta Lucio Zazzara, az appenini barnamedvéknek otthont adó Maiella nemzeti park elnöke.

A Palena rezervátumban, ahol várhatóan csak átmenetileg lesz, Juan Carritót éjjel és nappal is figyelemmel kísérik.

Az a legfontosabb, hogy a vadonba való visszatérését segítsük

– tette hozzá Lucio Zazzara.

Több mint 600-an írták alá a medve befogása ellen tiltakozó petíciót.

Juan Carrito sose bántott senkit

– mondta Luii Liberatore helyi lakos, aki a kérelmet elindította.

Az appennini barnamedve súlyosan veszélyeztetett alfaj, az Appennini-hegység Abruzzo, Lazio és Molise tartományait átszelő erdeiben él. A Természetvédelmi Világszövetség, a WWF olasz irodája 2019-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy az alfajt a kihalás fenyegeti. Az elmúlt 25 évben a populáció megfogyatkozott, 63 százalékuk orvvadászat áldozata lett vagy járművek ütötték el.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!