Aukció

2022.03.06. 16:05

A becsült ár tízszeresét fizették a leghíresebb pilótanő bőrsapkájáért

A fejfedőt az amerikai Amelia Earhart viselte az Atlanti-óceán átrepülése közben.

A remélt összeg több mint tízszereséért, 825 ezer dollárért (280 millió forint) kelt el egy dallasi árverésen a leghíresebb pilótanő bőrsapkája, amelyet az Atlanti-óceán átrepülése közben viselt az amerikai Amelia Earhart.

A jellegzetes pilótasapkáért legfeljebb 80 ezer dollárt vártak. A vevő nem kívánta felfedni a kilétét – közölte a Heritage Auctions aukciósház.

A kansasi Amelia Earhart az első nőként repült át utasként 1928-ban az Atlanti-óceán fölött. Rajta kívül a fedélzeten tartózkodott a pilóta és egy szerelő. A legendás pilótanő 1932-ben első nőként, immár pilótaként repülte át egyedül az óceánt. Earhart 1937-ben, a Föld megkerülésére tett kísérlete közben tűnt el navigátorával és repülőgépével együtt a Csendes-óceán fölött, mindmáig tisztázatlan módon.

A sapka egy 1929-es clevelandi pilótatalálkozó óta egy család tulajdonában volt. Az aukciósház szerint annak idején a repülőtéren találta meg egy nő az immár repüléstörténeti relikviává vált tárgyat.

Borítóképünkön Amelia Earhart. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!